Demir vindt islamitische school in Genk “niet het juiste medicijn”

Demir vindt islamitische school in Genk “niet het juiste medicijn”

Foto: Joost De Bock

Brussel / Genk -

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is niet gewonnen voor de oprichting van een islamitische school in Genk. “Achterstand hoeft geen lot te zijn, maar de oprichting van een islamitische school lijkt me niet het juiste medicijn voor deze diagnose”, zegt ze in een bericht op Facebook. Demir is kandidaat-burgemeester in Genk.

Limburgse moslimgemeenschap wil volgend schooljaar in Genk een islamitische school oprichten. Er zouden al 50 inschrijvingen zijn voor de eerste graad.De initiatiefnemers vinden dat het bestaande onderwijs niet genoeg kansen biedt aan jongeren met een islamitische achtergrond. Het plan is om in de school ook lessen Arabisch en Turks te geven, zodat jongeren de kans krijgen om hun moedertaal beter te beheersen.

Demir vindt islamitische school in Genk “niet het juiste medicijn”
Foto: Photo News

“Of we daarmee de schooluitval van de Genkse jongeren gaan keren en hun kansen op een job gaan versterken? Ik betwijfel het ten zeerste. Het zal niet de kennis over de islam of van deze talen zijn die jongeren in Limburg gemakkelijker aan het werk gaan helpen”, zegt Demir. “Of de organisatie is naïef overtuigd dat ze hiermee jongeren van vreemde afkomst meer kansen geeft, of het is een bewuste dekmantel voor nog meer segregatie.”

Demir vindt dat de school beter haar middelen kan gebruiken om de achterstand “echt om te buigen”. “Door extra taalondersteuning Nederlands, studiebegeleiding op schooldagen, desnoods door zondagscholen voor inhaallessen te organiseren. En waarom ook niet voor ouders bij te scholen? Want over een ding zijn we het eens: achterstand hoeft geen lot te zijn”, besluit de staatssecretaris.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio