Jamila Channouf stelt maandagavond Sandwichkinderen voor in Handelsbeurs

"Ik vond dat ik mijn verhaal nu wel eens moest vertellen"

"Ik vond dat ik mijn verhaal nu wel eens moest vertellen"

Foto: Sandwichkinderen

Gent - In de Handelsbeurs op de Kouter, waar op donderdag 29 maart de zesde editie van De Gentse Lente plaats vindt, stelt Jamila Channouf (38) haar boek Sandwichkinderen voor. Auteur Jeroen Olyslaegers, van onder meer het boek WIL, die vorig jaar uit handen van minister van Cultuur Sven Gatz de Ultima Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Proza ontving, presenteert.

 "Ik vond het moment gekomen om mijn verhaal te vertellen" aldus Jamila Channouf, mede-organisator van De Gentse Lente.  Jamila Channouf gaf haar boek de titel  Sandwichkinderen. "Want we zitten wel allemaal ergens tussen verschillende zaken gewrongen" aldus Jamila.

Jamila Channouf is van Marokkaanse afkomst en groeide op in Borgerhout, keerde op een bepaald moment, op zoek naar haar identiteit, terug naar Marokko, om daarna in Gent terecht te komen waar ze nu al vijftien jaar woont. 

Vieze Gasten

Tot halfweg 2015 was Jamila sociaal-artistiek werkster bij De Vieze Gasten in de Brugse Poort. Jamila is ook de drijvende kracht achter het evenement De Gentse Lente, het initiatief dat bij de eerste editie het begrip Allochtoon in een kist ging begraven in het Baudelopark. Na 5 edities aan Sint-Jacobs verhuist dit initiatief nu naar de Kouter en de Handelsbeurs. Halfweg 2015 stopte Jamila met werken, om tijd te maken voor zichzelf, haar drie kinderen, en om voor zichzelf uit te maken op welke manier ze het best tewerk kon gaan om haar boodschap van verbinding bij een breed publiek te brengen. Dat resulteerde ondertussen in haar boek.

Sandwichkinderen is een boek dat makkelijk leest. Channouf vertelt er haar eigen verhaal: hoe ze in Borgerhout opgroeide met ouders die geen woord Nederlands begrepen, hoe ze haar eigen ouders Nederlands bijbracht, hoe ze zelf ondervond dat vooral haar ouders het moeilijk hadden met de culturele verschillen. Opvallend daarbij is dat Channouf haar eigen weg zoekt, een weg die vaak afwijkt van die van haar ouders. Maar ze blijft wel heel respectvol en dankbaar tegenover haar ouders. "Mijn vader was denk ik de grootste feminist die ik ken. Hij heeft me geleerd dat ik onrecht niet mag toelaten. Dat ik sterk moet staan. Hij heeft me ook geleerd dat je  kleine daden kan omzetten in grote heldendaden."

Channouf hanteert in haar boek Sandwichkinderen een bepaalde chronologie, maar laat tussen haar eigen ervaringen, ook ruimte voor andere mensen die ze op haar weg tegenkwam, zoals Mina, een vriendin, met een heel andere levenswijze dan Jamila zelf, die achternagezeten wordt door de overheid voor mogelijke betrokkenheid bij terreur en die met een bepaalde (on)regelmaat haar toevlucht zoekt bij Jamila.

Sandwichkinderen is alles behalve pamflettair geschreven, maar haalt de kracht uit de persoonlijke belevenissen van een kind, meisje, vrouw, die terugblikt op wat haar overkwam en daar als volwassen vrouw een aantal reflecties bij maakt. Het is aan de lezer om uit de feiten en de reflecties van de auteur om conclusies te trekken of een mening te vormen. Channouf dringt haar mening niet op.

Wellicht dat het ook met de visie van haar vader te maken heeft. Jamila Channouf is niet echt voorstander van de grote geörganiseerde debatten met vertegenwoordigers van allerlei organisaties. "Laat ons toch stoppen met naar elkaar te wijzen. Laat ons toch stoppen met al die debatten. Laat ons doen. Laat ons creeëren. Laat ons praten met elkaar, van individu tot individu, in de buurt, in onze eigen omgeving. Het kan toch niet dat er tussen het individu dat iets wil bereiken en de overheid, dat daar 10 tussenstappen voor nodig zijn? We moeten niet wijzen naar elkaar, we moeten weg van het wij en zij, we moeten gewoon praten met elkaar, ook over onze frustraties, en duidelijk maken dat we serieus willen genomen worden. We moeten niet staan roepen vanuit een slachtofferrol, maar we moeten effectief dingen doen, waardoor er rolmodellen ontstaan, modellen die door hun vernieuwing tonen dat er echt wel oplossingen zijn voor de problemen. "

Sandwichkinderen. Jamila Channouf. Boekvoorstelling in de foyer van de Handelsbeurs, op maandag 19 maart. Gratis. 20 uur.

 

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio