Vlaming grijpt naast titel “beste leerkracht ter wereld” en één miljoen dollar

Vlaming grijpt naast titel “beste leerkracht ter wereld” en één miljoen dollar

Koen Timmers Foto: Boumediene Belbachir

Hasselt -

Onze landgenoot Koen Timmers heeft in Dubai naast de titel “beste leerkracht ter wereld” gegrepen. Aan die bekroning hangt een beloning van 1 miljoen dollar vast.

De ‘Global Teacher Prize’, zowat de Nobelprijs voor leraren, wordt uitgereikt aan “een buitengewone leerkracht die een opmerkelijke bijdrage aan zijn of haar beroep heeft geleverd”. Timmers was een van de tien finalisten. De prijs - een initiatief van de Varkey Foundation - ging naar Andria Zafirakou, die lesgeeft in Alperton Community School in Londen. Ze mocht ook een beloning van 1 miljoen dollar in ontvangst nemen.

Koen Timmers, die lector is aan de Hogeschool PXL in Hasselt en leerkracht webdesign aan CVO De Verdieping in Heusden-Zolder, maakte al voor het tweede jaar op rij deel uit van de top vijftig. Dit jaar stootte hij zelfs door naar de top tien. Daarvoor werd hij genomineerd door enkele buitenlandse leerkrachten die al samen met hem aan een project gewerkt hebben. Bovendien was hij de eerste Belg ooit die genomineerd werd voor de prijs.

De Limburgse leerkracht heeft twee internationale projecten lopen. Zo zorgt hij ervoor dat kinderen in Afrikaanse vluchtelingenkampen les kunnen krijgen via Skype. In het tweede project worden scholen uit de hele wereld met elkaar verbonden door een webplatform over klimaat.

“Koen is een fantastisch uithangbord”

Timmers werkt sinds 2000 op de studiedienst van CVO De Verdieping in Heusden-Zolder. Hij heeft tot nu toe meer dan 332 cursussen aan maar liefst 3.565 cursisten gegeven. Vele cursisten, collega’s en zijn ouders kwamen samen om de uitreiking mee te volgen.

Bij CVO De Verdieping - waar ze woensdag Timmers al terug mogen verwachten - overheerst een gevoel van trots. “Koen is een fantastisch uithangbord voor het Vlaams onderwijs tout court en het volwassenenonderwijs. Voor ons is het vooral een bevestiging van wat we al wisten over Koen als persoon en als leerkracht”, zegt directeur Jurgen Mijten. “We gaan zeker zijn ervaringen binnen het team mee opnemen en hem de kans geven om zijn visie als lesgever binnen de school over te brengen.”

Ook bij Hogeschool PXL is men fier op de prestatie van de leerkracht. “Zijn werk is baanbrekend. Koen brengt het leerproces buiten de klas en doorbreekt zo de klassieke klasmuren. Daar gebruikt hij de modernste hulpmiddelen voor. Dat is het onderwijs van de toekomst”, aldus Marc Hermans, departementshoofd van de lerarenopleiding PXL-Education. “Hij is sterk in de rol van de leraar als netwerkende coach, als begeleider voor leerlingen. Dat sluit ook perfect aan bij de visie van PXL.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees