BIsschop Luc Van Looy zingt mee met bejaarden in Sint-Elgius

Woon-zorgcentrum Sint-Eligius kreeg zondag, naar aanleiding van de Dag van de Zorg, bisschop Luc Van Looy op bezoek. De bisschop tok ruim drie uur uit om zich door algemeen directeur Filip Mallems en zijn medewerkers te laten informeren over de werking van de instelling. Maar hij nam tijdens de rondleiding vooral de tijd om te praten met de bewoners en hun familieleden. Hij sloot zijn bezoek af met een dessertgebakje met twaalf zusters van de kloostergemeenschap die er nog verblijven.

Bij de aanvang van zijn bezoek deed bisschop Luc Van Looy eerst een kleine rondgang in de cafetaria van het woon-zorgcentrum, waar, naar aanleiding van de opendeurdag van de Dag van de Zorg, een aantal informatiestanden opgesteld waren. Diverse verantwoordelijken van de instelling gaven de bisschop uitleg. Die kleine rondgang werd even onderbroken toen één van de bewoners zijn mondharmonica boven haalde en de muziek van "Onze Lieve Vrouw Van Vlaanderen" begon te spelen, waarop de bisschop, samen met de andere aanwezigen, het lied spontaan begon mee te zingen.

Pioniersrol

In het woon-zorgcentrum Sint-Eligius  verblijven zo'n 135  bewoners. Er zijn ook nog  10 plaatsen voor kortverblijf en een dagverzorgingscentrum en 30 assistentiewoningen, waarvan 24 'klassieke' en 6 'inleunflats'. Die flats zijn bestemd voor koppels waarvan één van de partners aan dementie lijdt en die dan toch samen kunnen blijven wonen. De assistentiewoningen bestaan uit een appartementsgedeelte, gekoppeld aan een zorgkamer, die echt aansluit op het zorggedeelte van de instelling. "Dementie van één van de twee partners hoeft niet langer een reden te zijn om een koppel uit elkaar te halen" aldus algemeen directeur Filip Mallems, die benadrukt dat Sint-Eligius op dat vlak een pioniersrol vervulde in de zorgsector.

Bisschop Luc Van Looy liet niet na om te luisteren naar het persoonlijk verhaal van de bewoners en waar hij kon gaf hij hen een persoonlijke boodschap mee. De ene keer was dat geruststellend, relativerend: "'We hebben vroeger hard genoeg gelopen, nu gaat het gewoon allemaal een beetje trager". Hij schrok er ook niet voor terug om de humoristische toer op te gaan. Bij een bewoonster die een kamer had met uitzicht op de parking en die zei dat ze vanuit haar kamer 'het verkeer regelde' repliceerde hij: 'en hoeveel boetes schrijf je zo uit? Moet ik bang zijn?'. 

Bisschop Luc Van Looy sloot zijn bezoek af met een koffie en een eclairgebakje met de twaalf zusters van de kloostergemeenschap Zusters Kindsheid Jesu die er nog verblijven.

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio