Flats en handelszaken met veel glas, terrassen zon-georiënteerd

Vier gebouwen op Markt worden gesloopt om plaats te maken voor appartementen

Een nieuwbouw met veel glas vervangt vier oude gebouwen op de Markt in Deinze. Foto: architectenbureau Bollez P, T & M

Deinze - Binnenkort starten de werken voor de bouw van een nieuw en exclusief appartementencomplex op de Markt, gelegen tussen het historisch stadhuis en de tearoom Schipperin richting dekenale kerk. De huidige panden met de huisnummers 13, 15, 17 en 19 verdwijnen. Het ontwerp is van het architectenbureau Bollez P, T & M uit Deinze en de engineering wordt verzorgd door Askotec. De appartementen zijn maximaal beglaasd en met hun terrassen naar de zon georiënteerd. Ze zullen eveneens achteraan toegankelijk zijn langs de Kaaistraat. Door hun rustige ligging en stijlvolle afwerking zullen ze zeker een meerwaarde vormen in het hartje van de stad. Er zal gebouwd worden in twee fasen.

“De minimalistische glasarchitectuur harmonieert perfect met het historisch stadhuis. Dit laatste is gebouwd in 1840-1843 en de classicistische voorgevel met halfzuilen bekroond met Korinthische kapitelen is beschermd”, zegt architect Tom Bollez. “Er zijn plannen in de maak om het achterliggend gebied volledig te ontpitten. Het betreft hier de uitbreiding van de tuin van de familie Vandercruyssen en de patio van het oude stadhuis. Zo krijgen de appartementen een zicht op een achterliggende stadstuin. De vergunning voor de bouw ia afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen eind december vorig jaar. Het onderzoek naar kommer en baat werd afgesloten op 18 februari 2018.”

“Het nieuwbouwcomplex wordt in twee fasen opgetrokken. De eerste fase is deze naar de kerk toe. Het betreft zes ruime appartementen met een straatbreedte van ongeveer 8 meter en een oppervlakte van ruim 101 m², zonder de terrassen mee te rekenen. Ieder appartement beschikt over twee slaapkamers. Op het bovenste verdiep is een penthouse voorzien met 16 meter straatbreedte en een oppervlakte van 135 m² + terrassen. Hier zijn er drie slaapkamers. Op het gelijkvloers komt er een handelsruimte met een straatbreedte van 14 meter en een oppervlakte van 205 m². De tweede en latere fase is deze die net naast het historische stadhuis komt met vier zeer ruime appartementen. Die hebben een straatbreedte van 11,20 meter en een oppervlakte van 140 m², zonder de terrassen mee te rekenen. Ook hier zijn er 3 slaapkamers voorzien. Op het gelijkvloers komt er een handelsruimte met een oppervlakte van 165 m².”

“Door de nieuwe appartementen verdwijnen er in feite vier gebouwen. Het eerste is een gebouw in Tiroler-architectuur, gebouwd in de jaren ‘48 waar AGO-Interim was gehuisvest. Het tweede pand is de vroegere pitazaak Ramses, gebouwd in de jaren ‘58. In de tweede fase verdwijnen dan het vroegere café De Klok en het eclectisch woonhuis van Pierre Vandercruyssen, gebouwd in de jaren ‘20. Rond dit gebouw is een verhaal geweven. Dat start toen in 1911 de grootvader van Pierre, René Vandercruyssen de herberg De Pluym kocht van Gustave Bollez, de betovergrootvader van onze familie. Hij liet de herberg, die rechts van het stadhuis stond, afbreken en bouwde in 1920 een nieuwe woning die hoger was dan het stadhuis. De legende vertelt dat de liberaal gezinde René dit beval om het katholieke stadsbestuur te jennen. Zeker is dat zijn tabakshandel succes kende, zodat later besloten werd om de bedrijfsgebouwen uit te breiden tot aan de achterliggende Kaaistraat.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio