Oostendse surfkampioene doet het best een meeuw na: zo klinkt ze

Oostende / De Panne -

Welgeteld 21 mannen en 10 vrouwen gaven gisteren in De Panne het beste van zichzelf om het geluid van een krijsende meeuw te produceren. De jury koos Ann Waterlot, een voormalige windsurfkampioene uit Oostende, uiteindelijk als De Meeuw van Vlaanderen.

LEES OOK: Het zotste kampioenschap van Vlaanderen? Hier moet je om ter best als een meeuw kunnen schreeuwen

“Waar zijn die Vleugeltjes?” Claude Willaert, organisator van het eerste BK meeuwenschreeuwen had met een hilarisch stukje standup comedy meteen de overvolle gelagzaal van café De Gero(c)kten Hoarinck in de Kasteelstraat te De Panne op zijn hand. Het moet gezegd: er zijn Belgische kampioenschappen die op minder belangstelling kunnen rekenen.

De 21 mannen en 10 vrouwen die meedongen naar de ongewone titel werden beoordeeld door een jury met onder anderen Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee en Koen Verschoore van van Natuurpunt Westkust.

Meer sympathie kweken

Bedoeling van de wedstrijd: bij de bevolking wat meer sympathie kweken voor de meeuwen. “De mensen zien alleen de overlast die meeuwen veroorzaken, maar die vogels horen nu eenmaal bij het leven aan zee”, vindt kandidaat Pïet De Clerck.

De deelnemers kwamen uit alle hoeken van Vlaanderen en kropen voor de gelegenheid in alle mogelijke meeuwengedaanten: van kopmeeuw tot mantelmeeuw.

De jury gaf ook punten voor de inleving die de imitatoren aan de dag legden. Dat leidde tot hilarische toestanden. Sommige ‘meeuwen’ sloegen met hun vleugels, waggelden over het podium of trokken de gekste bekken.

Gekrijs soms ver te zoeken

Het typische meeuwengekrijs was soms ver te zoeken, maar een aantal kandidaten had duidelijk wél geoefend en produceerde een geluid dat dicht in de buurt van dat van de echte zeevogels kwam.

De aanwezigen keken verrast op toen ook burgemeester Ann Vanheste van De Panne zich naar het podium begaf, maar een echte meeuw zal zij duidelijk nooit worden.

Dag verlof

Dennis Mertens uit Antwerpen, een brandweerman die tijdens zijn job ook wel eens met meeuwen te maken heeft, bleek de beste mannelijke kandidaat. “Ik heb voor deze fantastische wedstrijd een dag verlof moeten nemen, maar het was meer dan de moeite waard”, aldus de man. De achtjarige Issa Silis behaalde de tweede plaats.

Bij de vrouwen was Ann Waterlot onklopbaar. Ook tijdens de uiteindelijke battle of the sexes kreeg zij het meeste applaus. “Het is al mijn tweede Belgische titel, want in 1985 won ik al het BK windsurfen”, zei Waterlot na afloop opgetogen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees