Na Gaviria nog twee sprinters uitgeschakeld

Het verdict is zwaar: voorjaar van Cavendish en Greipel is nu al voorbij

Het verdict is zwaar: voorjaar van Cavendish en Greipel is nu al voorbij

Foto: Photo News

Een tuimeling, een salto mortale. Op 10 kilometer van de streep zweefde Mark Cavendish even door de lucht om enkele tellen later tegen het Italiaanse asfalt te storten. Hij liep een nieuwe ribbreuk en gescheurde enkelligamenten op en mag een kruis maken over zijn voorjaar. Ook het voorjaar van André Greipel zit erop.

Het zijn van die valpartijen waarbij je zelf een pijnscheut voelt wanneer je ze ziet gebeuren. In de stormloop naar de voet van de Poggio botste de Britse sprinter van Dimension Data met een gele plastic bak, dienend als wegmeubilair. Er stond geen signaalgever, maar de bak was groot en opvallend geel geschilderd. Cavendish had de bak echter niet gezien en botste er frontaal op toen hij net na een rotonde van de linkerkant naar de rechterkant van het wegdek wou oversteken.

“We zouden elkaar terug tegenkomen na de rotonde. Ik koos de rechterkant, Cav de linkerhand”, doet ploegmaat Julien Vermote het verhaal. “Ik heb hem niet meer gezien. Net achter mij hoorde ik wel een valpartij. Het moet een zware patat geweest zijn. Toen Sabatini mij kwam zeggen dat het Cav was die was gevallen, was de koers voor ons voorbij. Zonde, want ondanks het feit dat hij al een maand niet had kunnen koersen, had hij goede benen. Als je er op dat moment nog bij zit, wil dat toch iets zeggen. Ik had hem net teruggebracht nadat hij op de Cipressa een klein gaatje had moeten laten.”

Nadat Cavendish minutenlang kreunend bleef liggen op het asfalt, werd de renner met rugnummer 162 in het gezelschap van ploegmanager Rolf Aldag afgevoerd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. De schade blijkt gezien het spectaculaire element van de val vrij goed mee te vallen. Een nieuwe ribbreuk, op dezelfde plaats als in de Tirreno-Adriatico, en allicht gescheurde enkelligamenten is het verdict.

Normaal zou Cavendish zondag starten in Gent-Wevelgem en nadien ook de Scheldeprijs en Parijs-Roubaix rijden. Die voorjaarscampagne wordt allicht geschrapt. “Vooral mentaal is dit een zware periode voor Mark. De ene pech na de andere. Tot nog toe kwam hij altijd zeer snel terug, maar misschien heeft hij nu nood aan wat meer rust”, aldus Aldag.

Het verdict is zwaar: voorjaar van Cavendish en Greipel is nu al voorbij
Foto: Photo News

Greipel breekt sleutelbeen

Ook het voorjaar van André Greipel zit erop. Lotto-Soudal was naar Milaan afgezakt met een heuse sprinttrein voor de Duitser: Jens Debusschere, Jasper De Buyst, Jens Keukeleire en Nikolas Maes. Op twaalf kilometer van de streep leek dat plannetje ook perfect te werken. Keukeleire was opgehouden door de val van Cavendish, maar de andere snelle mannen hadden de eerste schifting overleefd. Vlak voor de voet van de Poggio mende Nikolas Maes het peloton, in zijn spoor zaten in die volgorde: De Buyst, Greipel en Debusschere.

Vijf kilometer verder lag het hele plan in duigen. Greipel had de Poggio redelijk overleefd, maar in de afdaling kon zijn piloot De Buyst een voor hem vallende renner niet meer ontwijken. Beiden kletsten tegen een muurtje. Zowel De Buyst als Greipel reden een eindje achter Nibali ontredderd over de meet.

Greipel stapte met een pijnlijke grimas de bus op. Hij vreesde een linkersleutelbeenbreuk. Een these die gisteren werd bevestigd. Gisteravond laat werd hij in het ziekenhuis van Herentals geopereerd. Omdat de breuk verplaatst is, staat hij vier tot zes weken aan de kant. Einde voorjaar dus voor de Duitser, die in Parijs­Nice een prima indruk gaf. Een ramp voor Lotto-Soudal.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.