Martina Navratilova klaagt aan dat BBC John McEnroe “10 keer meer betaalt”

Martina Navratilova klaagt aan dat BBC John McEnroe “10 keer meer betaalt”

Foto: AP

Martina Navratilova is boos op de Britse openbare omroep BBC. De tennislegende begrijpt niet dat ze voor haar werk tijdens Wimbledon veel minder wordt betaald dat John McEnroe. “Hij krijgt minstens tien keer meer. Het is schokkend”, zegt de 61-jarige Navratilova.

Martina Navratilova klaagt aan dat BBC John McEnroe “10 keer meer betaalt”
Foto: BELGAIMAGE

De BBC huurt de winnares van achttien grandslams (in het enkelspel) elk jaar in om tijdens het prestigieuze grastoernooi van Wimbledon commentaar te leveren en wedstrijden te analyseren. Daarvoor krijgt ze naar eigen zeggen zo’n 15.000 pond (17.000 euro). In het BBC-programma Panorama zegt Navratilova dat ze “geschokt was” toen ze hoorde dat McEnroe voor zijn analyses een veel groter bedrag ontvangt.

15.000 pond.150.000 pond

“John McEnroe verdient minstens 150.000 pond terwijl het bij mij 15.000 pond is. Tenzij hij nog heel wat werk naast Wimbledon zou doen, betekent dit dat hij minstens tien keer meer verdient. Dat voor vergelijkbaar werk”, zegt Navratilova. “Uiteraard voel ik mij daar niet gelukkig mee. Het is een schok. Voor mij is dit een deeltijdse job, het zijn twee weken. Voor vrouwen die voltijds werken gaat het, als je het over een heel leven bekijkt, om een hoop geld.”

Uitgebreider takenpakket

De BBC voert aan dat McEnroe’s takenpakket tijdens Wimbledon veel uitgebreider is dan dat van Navratilova. “Maar doet hij tien keer zoveel? Ik denk het niet”, antwoordt de voormalig tenniskampioene.

Het gesprek met Navratilova kadert in een reportage over de Equal Pay Act in Groot-Brittannië. Die bestaat in 2020 een halve eeuw en moet mannen en vrouwen een gelijke verloning garanderen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.