Na heraanleg moeten Kalkhofstraat en Leiedam aangename buurten worden voor voetgangers en fietsers

Na de heraanleg moet de Leiedam een aangename omgeving worden voor de buurtbewoners. Foto: if

Deinze -

De Kalkhofstraat en de Leiedam krijgen vanaf maandag 9 april een facelift. Op die dag starten uitgebreide riolerings- en wegenwerken aan beide straten in het centrum van de stad dichtbij de Leie en de nieuwe muziekacademie.

Tijdens de werken wordt in eerste instantie de Kalkhofstraat afgesloten voor alle verkeer. In de Leiedam tussen de Kaaistraat en de Kalkhofstraat wordt tijdelijk tweerichtingsverkeer ingevoerd. De rijrichting in de Kaaistraat wordt gewijzigd en de toegelaten rijrichting is deze van de Leiedam naar de Gentpoortstraat toe.

“Op die manier kan het verkeer van de Leiedam via de Kaaistraat de Schutterijstraat inrijden of linksaf de Gentpoortstraat in en zo naar de Markt. Het eenrichtingsverkeer in de Ghesquièrestraat wordt tijdelijk geschrapt zodat de bewoners deze kunnen inrijden vanaf de Gentpoortstraat”, zegt schepen Bart Van Thuyne (CD&V).

“Vooreerst pakken we de riolering in de Kalkhofstraat aan. Daarna worden brede voetpaden aangelegd langs beide zijden en een parkeerstrook langs de kant van de pare huisnummers. Voor de nieuwe muziekacademie komt een voorpleintje zonder niveauverschillen. Het wordt aangelegd in materialen die verschillen van de rest van de weg. Ter hoogte van de ingang van de academie komt een kiss- & ridezone. Als het weer meezit, zijn deze werken klaar tegen het bouwverlof in juli”, vertelt Van Thuyne.

“In een tweede fase hernieuwen we de riolering in de Leiedam”, zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). “Ook hier wordt de weg heraangelegd. Langs de kant van de woningen komen een nieuw voetpad en een parkeerstrook. Daarnaast creëren we een nieuw wandelpad en een groene Leie-oever. Voor de ingang van de academie wordt eveneens een voorplein met kiss- & ridezone aangelegd.”

Zicht op Leiebocht

“Daar wordt de oever van de Leie verticaal gemaakt om ruimte te winnen. Een lange bank met zicht op de kerk en de Leiebocht zorgen daar voor een aangename omgeving voor kinderen, ouders en buurtbewoners. Het plein voor de residentie Leiedam wordt autovrij gemaakt zodat fietsers en voetgangers vrije doorgang krijgen. Daardoor wordt de nieuwe trap aan de Van Risseghembrug minder steil. De werken aan de Leiedam starten na het bouwverlof, op de keermuur na. Die bouw start ook al op 9 april.”

INFO

INFO

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio