Electrabel mag omstreden windmolens bouwen

Electrabel mag omstreden windmolens bouwen

Foto: kvo

Harelbeke / Zwevegem -

Electrabel mag twee windmolens bouwen op de grens van Harelbeke en Zwevegem. 592 omwonenden dienden een bezwaar in, maar geen enkele dienst van de provincie kan een deftig argument op tafel leggen om de molens te verbieden.

Als het van de provincie afhangt, worden binnenkort twee nieuwe windmolens geplaatst op de grens van Stasegem en Zwevegem, bij bedrijven Devamix en Bekaert. De deputatie gaf een vergunning voor de bouw van de twee turbines. Ondanks de 592 bezwaren van omwonenden in Harelbeke en Zwevegem, kon de provincie geen enkel argument op tafel leggen dat tegen de komst van de molens pleit.

Keibeek

Zowel het departement Omgeving, het Vlaams Energieagentschap, agentschap Wegen en Verkeer, agentschap Natuur en Bos en agentschap Waterlopen: allemaal staan ze gedeeltelijk of volledig gunstig tegenover het project. Elke vorm van mogelijk commentaar werd door de diensten weerlegd. Zo worden de molens in industriegebied neergepoot, de plaats waar ze volgens de Raad van State thuishoren. Meer nog, de provincie zegt dat het ‘ondertussen vaste rechtspraak van de Raad van State is dat wie in of nabij zo'n industriegebied woont, een hogere tolerantie aan de dag moet leggen ten aanzien van pakweg windmolens.

Ook de vrees voor overstroming wordt weerlegd. “De molens komen in overstromingsgevoelig gebied en om problemen daardoor te voorkomen, mag de Keibeek enkel overwelfd worden tijdens de bouw van de turbines”, klinkt het bij de provincie. Daarna moet een nieuwe toegangsweg tussen het containerpark en de Bekaert­site worden gecreëerd zodat de Keibeek niet overbelast wordt.

Geen geluidshinder

Ook voor geluidshinder hoeven de bewoners volgens de provincie en volgens Electrabel niet te vrezen. “Na de definitieve keuze van het type windturbine moeten de turbines zo gemoduleerd worden dat de aan de geluidsnormen kan voldaan worden”, staat in de beslissing van de provincie. Het regelmatig stilleggen van de turbines moet dan weer een teveel aan slagschaduw voor omwonenden voorkomen. Een logboek per windturbine moet dat bewijzen.

Het buurtcomité Leefbaar Zwevegem-Harelbeke, dat actie voert tegen de komst van de windturbines, houdt donderdag om 20 uur nog een infoavond in het zaaltje van café Boldershof in Zwevegem. Ze willen het er hebben over verdere acties, maar het enige wat de bewoners mogelijk nog kunnen doen, is tegen de beslissing beroep aantekenen bij de Vlaamse regering. Als het van Engie Electrabel afhangt, moeten de molens tegen 1 december 2019 in dienst genomen worden. Ze hopen te kunnen starten met de bouw op 1 mei 2019.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio