Ouders en leerlingen bouwen zelf groene speeltuin: “Geen angst meer voor gescheurde broeken”

Ouders en leerlingen bouwen zelf groene speeltuin: “Geen angst meer voor gescheurde broeken”

De leerlingen zelf zijn alvast fan van de veilige speeltuin. Foto: mgb

Stekene -

Leerlingen van het eerste, tweede en derde leerjaar van vrije basisschool De Toermalijn kunnen voortaan ravotten zonder angst voor gescheurde broekspijpen en bloedende knieën. Enkele ouders legden samen een groene speelplaats aan.

De speelplaats van De Toermalijn zag er tot voor deze week uit als een grijze vlakte. Enkele ouders namen zelf het initiatief om een deel van de speelplaats om te vormen tot een groene ruimte met klimtuigen en een ondergrond in zand.

“We merkten dat sommige kinderen zich niet op hun gemak voelden op de speelplaats”, vertellen ouders Carolien Dhollander, Kirsten Van Mieghem, Erika Van Hooste en Veline Duerinck. Twee jaar geleden greep de school nog naast een speelplaatssubsidie. “Er waren toen plannen om de speelplaats te vergroenen, en daaruit is dit idee gegroeid.”

Hagen geplant

Eind vorig schooljaar richtte het oudercomité een speelplaatswerkgroep op. Met de hulp van enkele ouders die gespecialiseerd zijn in tuinwerken en speeltuigen maakten ze een plan op. “Op twee weekends hebben we met de hulp van leerkrachten en kinderen een deel van de oude speelplaats opgebroken, worteldoek gelegd, hagen geplant en zand aangevoerd”, zeggen de ouders.

“Om alles te kunnen betalen organiseerden we een koekjesverkoop en we mochten ook de winst van het jaarlijkse schoolfeest gebruiken.”

Altijd pijn

Gus, Frederik, Liam en Ward zijn alvast fan van de speeltuin. “We zijn allemaal wel eens gevallen op de stenen en dat doet altijd pijn. In deze speeltuin kan je gewoon spelen zonder bang te zijn om te vallen. Het was ook heel leuk om mee te helpen met het uitbreken van de oude speelplaats.”

Ook de directie is vol lof over het project. “Ze moeten zich niet inhouden om de rest van de speelplaats aan te pakken”, zeggen directeurs Katelijne Baes en Dirk Selis.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio