Gentse uitvinding: digitale hond moet bij kinderen angst wegnemen voor operatie

Gentse uitvinding: digitale hond moet bij kinderen angst wegnemen voor operatie

Een computerspelletje met CliniPup moet kinderen geruststellen voor een operatie. Foto: IF

Gent -

CliniPup is een coole hond in een computerspelletje. Het is zijn missie om de angst weg te nemen bij kinderen die in het ziekenhuis een kleine operatie moeten ondergaan.

40 tot 60 procent van de kinderen tussen 5 en 11 jaar is behoorlijk bang op de dag voor een eenvoudige operatie, zoals het onder verdoving trekken van een tand of het plaatsen van een buisje in de oren. “Hoe groter de angst vooraf, hoe erger ook de pijn na de ingreep”, zegt Marc Coppens, afdelingshoofd van het chirurgisch dagcentrum van het UZ Gent. “Je kunt natuurlijk een angstremmer geven, maar dat werkt niet altijd en verstoort soms de narcose. Bovendien is een pil niet echt een goed voorbeeld voor een kind.”

Waarheidsgetrouw

Daarom test het UZ Gent volop een andere methode uit: een computerspel. Lara Seldenslach en Amber Vanhulle, twee masterstudenten geneeskunde (UGent) testen samen het computerspel Clinipup uit onder leiding van dr. Matthyssens, prof. dr. Coppens en psychologe Eline Van Hoecke van het UZ Gent.

Daarin moet het hondje ­CliniPup naar het ziekenhuis voor een kleine operatie. “De kinderen zien wat het hondje allemaal beleeft, van het vertrek ’s morgens tot zijn terugkeer ’s avonds.” De studentes deden hun best om in het spel de werkelijkheid van het UZ Gent zo veel mogelijk te herscheppen. Zelfs de kleur van de verpleegstersuniformen werd getrouw nagebootst.

‘Serious game’

Arthur Lodewykx (8) heeft het spel al uitgetest toen hij een kleine ingreep aan de blaas moest ondergaan. “Ik was een beetje bang omdat ik niet wist wat er allemaal zou gebeuren die dag”, zegt hij. “Maar toen ik zag wat Clini­pup allemaal meemaakte, was ik gerustgesteld.”

De studentes hebben nog geen resultaten van de test van hun methode in het UZ, maar de mama van Arthur is alvast overtuigd van het nut van het spelletje. “Wij waren er heel blij mee”, zegt zij. “Ikzelf was niet bang voor de operatie van Arthur, maar ik voelde me wel rustiger toen ik besefte dat de angst bij mijn zoon was weg­geëbd doordat hij goed was geïnformeerd.”

CliniPup werd ontwikkeld door het Gentse bedrijfje Mindbytes, een start-up die zich specialiseert in het maken van ‘serious games’. Die interactieve en educatieve toepassingen moeten in de gezondheidssector gedragsveranderingen helpen te realiseren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees