Konijntje gedumpt in kledingcontainer: brandweer van Gent kan hem redden van de vrieskou

Konijntje gedumpt in kledingcontainer: brandweer van Gent kan hem redden van de vrieskou

Het konijntje in kwestie en de kledingcontainers aan de Waterstraat. Foto: rr

Gent / Zelzate -

De brandweer van Gent heeft maandag een gedumpt konijntje gered uit een kledingcontainer. “Het dier was in een doos gestopt en gedumpt tussen alle spullen”, vertelt Dirk De Sutter, perswoordvoerder van de politie van Gent.

Toen de verantwoordelijke van de kledingcontainer aan de Waterstraat in Gent maandagochtend om 8.45 uur de bak wou gaan leegmaken, stootte die persoon op een onverwachte gast. In de bak zat een lichtgrijs konijntje, helemaal alleen in de koude temperaturen te bibberen in een doos. Als de kledingcontainer een dag later was geleegd, dan was het dier wellicht doodgevroren. Om het konijn er ongedeerd uit te halen, werd de brandweer van Gent opgetrommeld.

Gedumpt

Konijntje gedumpt in kledingcontainer: brandweer van Gent kan hem redden van de vrieskou
De doos waarin het konijn werd achtergelaten. Foto: rr

In het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Merelbeke namen de medewerkers het konijn met open armen aan. “Het dier was eigenlijk in bijzonder goede staat”, vertelt VOC-verantwoordelijke Nick De Meulemeester. Het konijn kwam er dus met de schrik van af. “Het mannetje was gecastreerd en goed verzorgd, alleen zijn ogen traanden een beetje.”

“Wellicht komt het konijn dus uit een warme thuis, waar de eigenaars hem beu waren geraakt. Soms gebeurt dat omdat mannelijke konijnen wat te agressief zijn naar de andere dieren toe. Of omdat de familie geen tweede nest wil, en dan houden ze meestal de vrouwtjes”, aldus De Meulemeester. Helaas komen er om die redenen vaker mannetjeskonijnen bij hen terecht.

Maar de manier waarop het dier gedumpt werd, is zorgwekkend. Het getuigt immers van weinig respect voor het leven van het konijn, want voor hetzelfde geld was het beestje in alle eenzaamheid in de koude container gestorven. “Ook al hebben we jaarlijks meer dan 5.500 dieren onder onze hoede, waarvan 899 tamme huisdieren, toch is deze situatie geen dagelijkse kost. Eén keer per jaar komen we zoiets jammer genoeg wel tegen, met een kitten, of met een konijn.”

Nieuwe thuis

Ondertussen heeft het opvangcentrum al een nieuwe thuis voor het konijn gevonden. De organisatie ‘Give It Back’ had meteen medelijden met het dier, waardoor de medewerkers besloten het konijn op te halen. Op hun terrein in Zelzate kan het konijn nu buiten in de ommuurde tuin vrij rond huppelen. “Dat is een prachtige en waardige thuis voor zo’n dier”, besluit De Meulemeester. Zo krijgt het konijn op het laatste nippertje toch nog een kans op een tweede leven.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio