Morgen start een dolle 19-daagse in de koers: Belg is enige die alles rijdt, maar wat doen de andere grote namen?

Morgen start een dolle 19-daagse in de koers: Belg is enige die alles rijdt, maar wat doen de andere grote namen?

Jens Keukeleire. Foto: BELGA

Vanaf morgen is de koers weer van ons. De nieuwe eendagswedstrijd Driedaagse Brugge-De Panne luidt een dolle negentiendaagse in, die eindigt met de helletocht in Roubaix.

Het wieleroffensief in Vlaanderen start woensdag al, maar de echte toppers zoals Van Avermaet, Gilbert en Sagan, komen pas vanaf vrijdag in Harelbeke in actie. Jens Keukeleire is een beetje de vreemde eend in de bijt: hij rijdt in principe alle zeven wedstrijden. “Op zijn eigen vraag”, zegt Lotto-Soudal-manager Marc Sergeant. “Hij heeft veel competitie nodig in deze periode. Met het uitvallen van Greipel missen we wel een belangrijke pion, maar we gaan daardoor onze selectie niet omgooien. Benoot zal nu niet plots toch starten in Parijs-Roubaix. We willen dat hij ook nog top is in Luik-Bastenaken-Luik. We hebben ook nog Jens Debusschere.” Ook schuiven met Tim Wellens, die door ziekte gisteren niet kon starten in Catalonië, is geen optie. “Hij focust op de Ardennenklassiekers en zal pas hernemen in de Brabantse Pijl. Tot dan traint hij.”

Combinatie vrijdag-zondag

Opvallend: veel renners combineren de Record Bank E3 Harelbeke (vrijdag) en Gent-Wevelgem (zondag). “Deels ook door noodzaak”, zegt Wilfried Peeters (Quick Step Floors). “Doordat Gaviria en Devenyns geblesseerd uitvielen, hebben we minder renners. Gilbert, Terpstra, Stybar en Lampaert rijden zowel vrijdag als zondag. En Viviani vervangt Gaviria in De Panne, Dwars door Vlaanderen en Gent-Wevelgem. Die koersen liggen hem, hij heeft al bewezen dat hij goed de heuvels kan verteren.”

“Door de verschuiving van Dwars door Vlaanderen is die dubbel nu ook iets makkelijker”, zegt Sergeant.

Ook John Degenkolb rijdt het trio Harelbeke-Gent-Wevelgem en Waregem. “Hij heeft dat nodig om na zijn ziekte topfit te zijn voor de Ronde en Parijs-Roubaix”, aldus Trek-ploegleider Dirk Demol.

Andere vaststellingen: ­Kwiatkowski rijdt alleen de Ronde, zijn Sky-ploegmaat Geraint Thomas alleen Parijs-Roubaix. En Michael Matthews laat de Ronde en Roubaix schieten in functie van de Ardennenklassiekers.

Morgen start een dolle 19-daagse in de koers: Belg is enige die alles rijdt, maar wat doen de andere grote namen?
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.