"Geen belangenvermenging"

"Geen belangenvermenging"

Windturbine. Foto: rr

Zandhoven - Het is geen vorm van belangenvermenging als Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) een vergunning geeft voor een windturbine op een perceel grond van nv De Scheepvaart en waar Vlaanderen dus rijker van wordt. Dat zegt haar woordvoerder.

De firma W-Kracht plaatste gele borden voor de vergunning onder voorwaarden die de Vlaamse regering in beroep verleend heeft voor de windturbines in Bisschoppenbos in Massenhoven en Waterschap in Viersel. Een buurtbewoner ontdekte, net als bij de eerste vergunningsaanvraag vorige zomer het geval was, de borden per toeval tijdens een wandeling met zijn hond. Beide plaatsen zijn door werken aan de bruggen momenteel zeer moeilijk bereikbaar.

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) legde al uit dat de borden er ditmaal door W-Kracht en niet door de gemeente werden gezet. Het is de officiële bekendmaking van de beslissing. Vanaf nu kunnen mensen die belang hebben bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen in beroep gaan. Op de gemeentelijke website staat de volledige vergunning. Het schepencollege gaat al zeker in beroep.

Joke Schauvliege die ondanks alle negatieven adviezen toch de vergunningen verleende, bevestigt dat W-Kracht ditmaal voor het afficheren van de beslissing moest zorgen. Een buurtbewoner wierp intussen ook een interessante kanttekening op.

Een van de turbines wordt immers gebouwd op grond van nv De Scheepvaart (De Vlaamse Waterweg), een agentschap van de Vlaamse overheid. Het is bekend dat W-Kracht een forse som geld zal betalen voor het gebruik van die grond. Dat geld gaat naar een Vlaams agentschap. “Joke Schauvliege subsidieert dus de Vlaamse overheid met deze beslissing. Ze is rechter en belanghebbende tegelijk”, zegt de man.

Jan Pauwels, woordvoerder van Joke Schauvliege (CD&V), begrijpt die vraag. “Maar de minister heeft geen enkele bevoegdheid inzake nv De Scheepvaart. Er zijn trouwens geregeld vergunningsaanvragen die betrekking hebben op terreinen die eigendom zijn van de Vlaamse overheid, administraties en agentschappen. Dit is geen vorm van belangenvermenging maar volledig legaal en courant.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio