Deze gletsjer kan het zeeniveau met drie meter doen stijgen

Deze gletsjer kan het zeeniveau met drie meter doen stijgen

Wetenschappers op de Totten-gletsjer. Foto: AFP

Een gletsjer op de Zuidpool blijkt voor een groter stuk op de oceaan te drijven dan aanvankelijk gedacht. En dat betekent ook dat hij het zeeniveau veel sneller kan doen stijgen dan verwacht. Zo heeft een team Australische wetenschappers vastgesteld.

De Totten-gletsjer is een van de grootste op Antarctica en heeft de omvang van een land als Frankrijk. Wetenschappers houden deze en andere gletsjers nauwlettend in de gaten omdat er enorme hoeveelheden water van kunnen vrijkomen, met alle gevolgen van dien voor honderden miljoenen mensen die in kustgebieden wonen.

Een deel van de Totten-gletsjer rust op vaste rotsgrond, terwijl een ander deel op zee drijft. Maar dat laatste deel blijkt nu omvangrijker te zijn dan eerder gedacht, zo melden onderzoekers van het Australische Zuidpoolprogramma. Als een groter stuk gletsjer op de opwarmende oceaan drijft, kan dat volgens de wetenschappers verklaren waarom er sneller ijs is gesmolten in recente periodes.

Volgens gletsjerspecialist Ben Galton-Fenzi bevat de Totten-gletsjer genoeg ijs om het wereldwijde zeeniveau met drie meter te doen stijgen. “Sinds de jaren 1900 is het globale zeeniveau met zowat 20 centimeter gestegen, en tegen het einde van de eeuw zal het volgens de verwachtingen met een meter of meer toenemen, maar dit gaat gepaard met grote onzekerheid. Daarom is onderzoek naar gletsjers zoals Totten zo belangrijk.”

# Belga context ## Related picture(s) [ANTARCTICA-WARMING-AUSTRALIA-CLIMATE]

View full context on [BelgaBox]

(belga)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S