Lijst met gebruikers aangevuld: onder meer schepencollege van Kortrijk, kabinet Tommelein, advocaten en notarissen te gast

Dan toch: er is een reglement voor 'de skybox' in Gent

Dan toch: er is een reglement voor 'de skybox' in Gent

Foto: BELGA

Gent -

Er is een reglement goedgekeurd over de veelbesproken skybox van de Stad Gent in de Ghelamco Arena die in opspraak kwam door de publicatie van een kritisch boek. Veel verandert er echter niet. Vanaf nu krijgt de Gentse gemeenteraad elk half jaar een lijst met de gebruikers. De lijst met wie de skybox al gebruikte is wel aangevuld.

De bewuste skybox kwam in opspraak door de publicatie van het boek De Illegale Ghelamco Arena. Auteur Ignace Vandewalle uitte in het boek kritiek op het feit dat bestuurders van de Stad Gent de skybox gebruikten en er catering aanrekenden op kosten van de stadskas.

Na onderzoek binnen de stadsdiensten bleek dat de skybox persoonlijk werd beheerd door de toenamlige directeur van het het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent, het bouwbedrijf van de Stad.

De skybox, een vergaderzaal met aansluitend twaalf stoelen helemaal bovenaan de eretribune van de Ghelamco Arena, werd vooral gebruikt voor vergaderingen, maar ook om mensen uit andere organisaties, steden en bedrijven te ontvangen.

Er is in 4,5 jaar tijd zo’n 70.000 euro aan catering doorgerekend aan de stad, bleek eerder al uit een overzicht van het gebruik van de skybox.

GELEZEN: Het Ghelamco-boek. Iedereen spreekt erover, maar wat staat erin?

Aanvragen

Omdat er onduidelijkheid was over hoe de skybox juist werd beheerd, is na de heisa beslist alsnog een reglement op te maken. Dat is deze week goedgekeurd door de Gentse gemeenteraad.

In het reglement staat wie de skybox mag gebruiken: enkel de schepenen, de burgemeester, de stadssecretaris en de topambtenaren van de verschillende organisaties van de Stad.

Wie de zaal wil gebruiken tijdens een voetbalmatch moet op voorhand melden wie er komt, wat er wordt aangerekend en wat het doel is van de vergadering. Zijn er geen boekingen, dan mag AA Gent de skybox zelf gebruiken.

Veel verandert het reglement niet aan de praktijk. De cvba Arteveldestadion, de organisatie die het stadion beheert, zal wel twee keer per jaar een overzicht van de gebruikers van de skybox voorleggen aan de gemeenteraad, telkens in juni en december.

Lees hier de integrale "afsprakennota" over het gebruik van de skybox.

De lijst met wie en waarvoor de skybox de voorbije jaren is gebruikt is ook verder aangevuld en voorgelegd aan het Gentse schepencollege. Een eerste versie werd in januari al bekendgemaakt op een persconferentie. De lijst is verder aangevuld met details uit de agenda van de toenmalige directeur van sogent en de Stad Gent.

In de aangevulde lijst staat onder meer te lezen dat het schepencollege van Kortrijk, het kabinet van minister Bart Tommelein, Vlaamse parlementairen, advocaten, notarissen en heel wat projectontwikkelaars te gast zijn geweest in de skybox tussen 2013 en 2017.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio