Brandweerman heeft het gehad met ramptoeristen aan onze kust: “Over zeehond vallen voor selfie gaat écht te ver”

© Luc David

© aft

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een incident waarbij een vrouw op een zeehond viel terwijl ze een selfie nam, heeft bij brandweerman Jimmy Thys de emmer doen overlopen. “Laat die dieren met rust”, schreef hij op zijn Facebookpagina. Ook Sea Life pleit ervoor om aan de kust te sensibiliseren over de omgang met zeehonden.

Arne Franck Dany Van Loo en Junior Verbeeke

De Middelkerkse brandweerman Jimmy Thys heeft het gehad met nieuwsgierigen die zich verdringen rond gestrande zeehonden. Op Facebook liet hij gisteren zijn ongenoegen blijken na een nieuw incident met een zeehond ter hoogte van de Kwintestraat in Middelkerke.

“Het dier werd lastiggevallen door enkele passanten”, zegt hij. “Een jonge vrouw viel zelfs op de zeehond toen ze een selfie wou nemen. Hierdoor ontstond er wat tumult en werd de politie gevraagd om tussenbeide te komen.”

Uitgeputte dieren

Een tweetal weken geleden moest de brandweer ter plaatse komen voor een gestrande zeehond ter hoogte van de rotonde tussen Westende en Middelkerke. “Het dier was compleet uitgeput doordat het voortdurend werd lastig gevallen. Uit noodzaak werd het dier toen meegenomen door Sea Life Blankenberge. Intussen kon het daar op krachten komen en werd het opnieuw in zee losgelaten.”

Volgens Jimmy moeten mensen dringend beter geïnformeerd worden over hoe ze met zeehonden moeten omgaan. “Ze denken dat die dieren hulp nodig hebben, maar dat is in de meeste gevallen niet zo. Ze komen veelal gewoon wat uitblazen. En mensen die de dieren lastigvallen of er selfies mee nemen, beseffen niet dat een zeehondenbeet een zware vergiftiging kan veroorzaken. Zo'n dier zit vol bacteriën. Op mijn verzoek zal de Facebookgroep Bruisend Middelkerke alvast geen foto's met zeehonden meer toestaan.”

Duidelijke richtlijnen

Onder impuls van gepensioneerd brandweerman Luc David, ook lid van Natuurpunt Westkust, plaatste de gemeente Nieuwpoort de voorbije jaren bordjes die de (selfie)toeristen oproepen om de zeehonden met rust te laten, hen te wijzen op de risico's en ze aanleren hoe ze zieke dieren kunnen herkennen.

“Het wordt hoog tijd dat ook de gemeente Middelkerke en bij uitbreiding alle kustgemeenten meer gaan sensibiliseren rond deze problematiek. Zeker met de paasvakantie in het vooruitzicht. In de VS en Nederland bestaan duidelijke richtlijnen en is het wettelijk verboden om zeehonden te benaderen. Hier is dat niet zo.”

Dreigende wandelaars

Het zeehondenopvangcentrum van Sea Life Blankenberge riep wandelaars vorige week ook al op om zeehonden zo veel mogelijk met rust te laten. Het centrum wordt te pas en te onpas opgetrommeld voor een diertje op het strand. “Vaak ligt het beestje gewoon te rusten of wacht het op zijn moeder”, stelde hoofdverzorger Manu Potin. “We herkennen dan een gezond exemplaar meteen, maar sommige mensen geloven ons niet, worden agressief of uiten dreigementen als we ze dan niet willen meenemen. Om het dier te beschermen, doen we het dan toch.”

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie