Eerste racewagen van Braziliaanse F1-legende wordt te koop aangeboden

Eerste racewagen van Braziliaanse F1-legende wordt te koop aangeboden

Hebt u om en bij een miljoen euro op overschot en hebt u interesse in een F1-aandenken? De bolide waarmee Ayrton Senna in 1984 zijn eerste ‘Monaco’ reed wordt per opbod te koop aangeboden.

Ayrton Senna was een beloftevolle racer toen hij in 1984 in de F1 debuteerde bij het bescheiden Toleman Hart. De Braziliaan maakte meteen indruk kwam dat jaar in Monaco in de stromende regen dicht bij zijn eerste zege in de koningsklasse. Had wedstrijddirecteur Jacky Ickx de wedstrijd niet voortijdig afgevlagd, dan was de Braziliaan haast zeker voorbij Alain Prost geraakt. Senna, die Prost passeerde toen die reeds zijn wagen aan de kant had gezet, dacht heel even dat hij had gewonnen.

Toch zou Prost uiteindelijk het grootste slachtoffer worden van de stopzetting. Omdat nog geen 75 procent van de wedstrijd was afgewerkt, werden de punten gehalveerd. De Fransman kwam op het einde van het WK een half puntje te kort voor de wereldtitel tegenover Niki Lauda.

Alhoewel Prost nooit een wedstrijd won met zijn Toleman, heeft de wagen toch een grote historische waarde. Senna, die vandaag 57 zou zijn geworden, verongelukte op 1 mei 1994 op het circuit van Imola. Hij zou in zijn carrière 41 GP’s winnen en werd in totaal drie keer wereldkampioen. Zijn Toleman wordt geveild op 11 mei bij het Britse veilinghuis Bonhams, er wordt verwacht dat de wagen om en bij het miljoen euro zal opbrengen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.