Dit beeld gaat de wereld rond: “Ik moest er gewoon een foto van nemen”

Dit beeld gaat de wereld rond: “Ik moest er gewoon een foto van nemen”

Foto: Twitter

Een tegelijk schrijnende en bewonderenswaardige foto van een jonge Afghaanse moeder wordt massaal gedeeld op sociale media. De 25-jarige Jahan Taab legt een toelatingsexamen af voor de universiteit terwijl ze haar huilende baby voedt en troost. “Ik moest de foto gewoon nemen toen ik het zag”, zegt de maker van het beeld.

Zes tot acht uur had Jahan Taab (25) erover gedaan om vanuit haar geboortedorp Hosto in Nilli te geraken. De moeder van drie was vastbesloten om het toelatingsexamen Sociale Wetenschappen aan de Nasirkhosraw Higher Education Institute af te leggen, zelfs al moest ze daarvoor haar twee maanden oude baby meenemen.

Samen met tientallen anderen legde ze het examen af, toen haar baby plots begon te huilen. Geen probleem, dacht Taab, en ze zette zich op de grond met haar kindje in haar armen. Terwijl ze de baby troost en eten geeft, legt ze het examen gewoon verder af.

Yahya Erfan, een docent die oplette tijdens het examen, zag het gebeuren. De foto’s die hij ervan maakte gingen in geen tijd viraal op sociale media. Massa’s mensen delen ze, met lovende woorden voor de moeder die doorzettingsvermogen toont waar iedereen jaloers op mag zijn.

“Het was zo geweldig”, vertelt hij aan CNN. “Alle klasgenoten waren vol lof voor haar. Ik moest er gewoon een foto van hebben.”

Geslaagd

Wat het allemaal nog straffer maakt: ondanks de huilende baby slaagde Taab voor het examen. Op overtuigende wijze zelfs.

Maar de foto heeft ook een schrijnende kant. De jongedame is namelijk afkomstig van een arme familie en heeft het niet al te breed. Het hoge inschrijvingsgeld voor de universiteit betalen is simpelweg onmogelijk voor haar, zo berichten lokale media. Gesprekken met de universiteit voor een soort van beurs draaiden op niets uit.

Om de vrouw te helpen, werd een crowdfunding-pagina opgezet om geld in te zamelen zodat Taab alsnog naar de universiteit kan. Geld storten kan hier.

Corrigeer

MEER NIEUWS