Eindelijk weer een dorpscafé: heropening De Kroeg maakt einde aan ‘drooglegging’

Eindelijk weer een dorpscafé: heropening De Kroeg maakt einde aan ‘drooglegging’

Foto: pvw

Zemst -

Greetje Vanhaleweyck en Raf Dries maken een einde aan de maandenlange droogte in de Zemstse horeca. Op 1 april sluiten zijn de tapkraan in café De Kroeg weer aan."We willen van dit café een echte ontmoetingsplaats maken”, zeggen de uitbaters.

“Een gemeente zonder café, dat is als een pak friet zonder mayonnaise”, verduidelijkt Greetje Vanhaleweyck haar keuze om samen met haar man Raf Dries achter de tapkraan van café De Kroeg aan de Armstraat te gaan staan.

Maar aan smakelijke frietjes en sauzen geen gebrek in Zemst, terwijl wie nadien zijn dorst wilde lessen, eraan was voor de moeite. Waar Zemst enkele maanden nog drie cafés telde, zijn alle tapkranen sinds enkele maanden toegedraaid. Geboren en getogen Zemstenaars Greetje Vanhaleweyck en Raf Dries zagen het met lede ogen aan.

“We gaan graag op café”, zegt Greetje. “We kennen hier heel wat mensen en hielden ervan om het sociaal contact te onderhouden. Maar sinds kort blijven we op onze honger, of liever met een leeg glas, zitten. Dat we elke dag voorbij café De Kroeg reden, maakte het allemaal des te pijnlijker. Ons dorpscafé bleef leeg staan. Maand na maand.”

Dan maar zelf

Uiteindelijk besliste het koppel dan maar om zelf achter de tapkraan te staan. “We hebben allebei enige ervaring in de horeca. Al mag je dat ook niet overschatten. Dat waren voornamelijk studentenjobs. Maar we deden dat erg graag. We hebben er destijds lang over nagedacht om zelf een cafeetje te beginnen. Maar toen kwamen er kinderen bij en besloten we dat niet te doen.”

“Ik ging aan de slag bij het magazine Libelle en Raf werd geluidstechnicus. Nu wagen we het er toch op. Ik blijf weliswaar werken bij Libelle, zodat we toch een gewaarborgd inkomen hebben, maar mijn man smijt zich volledig. Hij zal het café overdag alleen openhouden. Voorts zullen we proberen de tijdspuzzel te doen passen, zodat we onze tijd goed kunnen verdelen tussen elkaar, de kinderen en het café. Maar we hebben er veel zin in en de buurt ook. Dat merken we aan de reacties op straat. We worden nu al aangeklampt door de mensen.”

Bruin café

Op 1 april zwaaien de deuren van de vernieuwde kroeg open. “Er werden renovatiewerken uitgevoerd maar het blijft een traditioneel bruin café. Al is het wel de bedoeling om een echte ontmoetingsplek te worden waar de hele gemeenschap elkaar kan vinden. We maken een speelhoekje voor de kinderen, senioren kunnen hier 's middags een koffietje drinken, er is een vergaderzaal en Raf is een echte muziekfreak, dus die zorgt wel voor de ambiance. We starten op 1 april en openen de deuren bij de start van de Ronde van Vlaanderen, die op groot scherm wordt uitgezonden. We voorzien alleszins voldoende pistolets. En pintjes. “

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio