Glunderende Thomas De Gendt na triomf in Catalonië: “Het is eigenlijk ongelooflijk dat ik voorop blijf”

Glunderende Thomas De Gendt na triomf in Catalonië: “Het is eigenlijk ongelooflijk dat ik voorop blijf”

Foto: EPA

Het was weer zo’n dag waarop niets of niemand wat kon doen tegen een ontketende Thomas De Gendt. De Belg van Lotto-Soudal kwam solo over de meet in Camprodón en nam de leiderstrui over van Alejandro Valverde (Movistar) in de Ronde van Catalonië. Al kon De Gendt het na afloop moeilijk vatten.

LEES OOK: Thomas De Gendt pakt in Catalonië uit met groots nummer, wint de etappe én wordt de nieuwe leider

De Gendt toonde zich in de vlucht van de dag, met als resultaat de koppositie in het bergklassement. In aanloop naar de beklimming van de Port de Collabos ontdeed de renner van Lotto-Soudal zich van zijn medevluchters Mikel Bizkarra en Lluis Mas.

 

laden.....


"We kregen nochtans nooit veel voorsprong van het peloton", zei hij in het flashinterview meteen na de aankomst. "En door die tegenwind was het ook niet gemakkelijk om te koersen. Maar goed: we werkten gelukkig goed samen. Eerst met vijf tot aan die lange klim (Coll de Bracons), daarna met drie. Al bleef onze voorsprong laag en schommelde hij slechts rond 1:30."

Tot De Gendt op 21 km van het eind wegsprong en zijn laatste twee kompanen achterliet. "Opeens liep mijn bonus op naar meer dan twee minuten", vervolgde hij. "Het was echt lastig met die tegenwind en eerlijk gezegd dacht ik niet dat ik voorop zou blijven en het zou redden, maar ik bleef gewoon hard koersen. Als ik dan zou ingehaald worden, was het dan toch zeker mijn ambitie om in die eerste groep van het peloton te blijven rijden. Ongelooflijk dat ik het hier toch klaarspeel. Dit had ik echt niet verwacht, met zo'n tegenwind. Dit is mijn derde ritzege in de Ronde van Catalonië. Ik hou van deze koers, zelfs met zo'n wind, en ik ben ontzettend blij met deze zege."

Een van de mooiste prestaties in mijn carrière

 "Al mijn cartouches waren op", zei De Gendt in een persbericht van zijn team. "Toch win ik, de manier waarop ik dat hier doe, is een van de mooiste prestaties uit mijn carrière. Ik stond deze morgen op twaalf seconden in het algemeen klassement, net als de overgrote meerderheid van het peloton", blikte hij terug. "Ik reed in eerste instantie door om, ook al werd ik gegrepen, toch een toptienplaats te veroveren. Daarom had ik onderweg ook bonificatieseconden gegrepen. Ik dacht dat het goed zou zijn als de volgwagen dichter in de caravaan zou rijden met het oog op de bergrit morgen. Aan het einde begon ik wel te rekenen."

"Ik had geen plan voor vandaag, maar had gewoon zin om in de ontsnapping te gaan. Met die tegenwind was het eigenlijk dom om in de vlucht te zitten, dat had ik vooraf zelf gezegd. We onderhielden een normaal tempo, want we wisten dat het peloton ons niet verder dan drie minuten zou laten uitlopen. Op de eerste beklimming wilde ik voorsprong hebben in de afdaling en daarom nam ik wat afstand van de anderen. Door daar als eerste over de top te rijden was ik ook quasi zeker van de bergtrui. Een bergtrui is altijd mooi om te dragen, maar het wordt dus een ander exemplaar. Het is de derde keer dat ik in een WorldTour-koers een leiderstrui mag dragen en dat is zeker iets om fier op te zijn."

"Morgen wordt het heel lastig om de leiderstrui te behouden, met de aankomst boven op La Molina. Ik heb maar een beperkte voorsprong. Ik heb de doelstelling van de ploeg al bereikt door een rit te winnen en we hebben een mooie bonus. Ik zal morgen zo lang mogelijk aanhaken, maar ga ervan uit dat ik de trui verlies; wat ook geen schande zou zijn. De bergtrui winnen wordt moeilijk, want er zijn veel punten te verdienen morgen en als leider zal ik geen deel kunnen uitmaken van de vlucht. Ik zal na morgen zien wat nog mogelijk is in het bergklassement."

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.