Betonplaat van appartement in aanbouw komt los en sleurt bouwvakker mee

Bouwvakker zwaargewond, maar heeft nog geluk dat zijn val wordt gebroken

Omdat het om een redding op grote hoogte ging, werd ook het Red-team van de brandweerposten Oostende, Brugge en Knokke opgeroepen Foto: dji

Oostende -

Een bouwvakker is woensdag zwaargewond geraakt bij een arbeidsongeval. Toen een vloerplaat op de zesde verdieping van een appartement in aanbouw loskwam, werd de man meegesleurd en belandde hij — gelukkig — op het dak van een aanpalende woning.

Het arbeidsongeval gebeurde omstreeks 14 uur aan een appartementsgebouw in aanbouw aan de Nieuwpoortsesteenweg. Aannemers plaatsten via een torenkraan een vloerplaat op de zesde verdieping, toen het plots fout liep.“De onderliggende muren schoven naar buiten, en viel als een kaartenhuisje ineen. De muur brak af, de betonplaat kwam op het dak van een aanpalende woning terecht”, licht brandweerluitenant Francis Vermote toe.

Grote hoogte

Eén arbeider werd meegesleurd en viel. De man had geluk bij een ongeluk, want hij kwam terecht op het plat dak van de aanpalende woning. Omstaanders hadden een knal gehoord en daarop luidkeels geroep. De hulpdiensten werden meteen verwittigd en waren snel ter plaatse. De lokale politie sloot de omgeving van het appartementsgebouw af. Brandweermannen en het medisch urgentieteam gingen naar de zesde verdieping op zoek naar het slachtoffer. Omdat het om een redding op grote hoogte ging, werd ook het Red-team van de brandweerposten Oostende, Brugge en Knokke opgeroepen. De bouwvakker, een man van Portugese afkomst die als onderaannemer werkte, werd via de brandladder geëvacueerd. De man was bij bewustzijn, maar werd met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. “Het slachtoffer verkeert niet in levensgevaar. De onderzoeken naar de precieze aard van zijn verwondingen zijn nog bezig”, aldus het parket. Omdat het appartement in aanbouw stabiliteitsproblemen vertoonde ontruimde de politie om veiligheidsredenen drie gebouwen. Daarbij werden drie bewoners geëvacueerd. De schade aan het dak van de aanpalende woning — waar de betonplaat op viel — is groot. Er zijn vier appartementen in het gebouw. Omdat er niemand opendeed, brak de brandweer de deur open om zeker te zijn dat er geen gewonden waren op de getroffen zolderverdieping.

Onderzoek

Het parket van Brugge stuurde een deskundige om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Ook de Dienst Toezicht op het Welzijn op het Werk kwam ter plaatse. De omgeving van het appartementsgebouw bleef uren afgesloten. In afwachting dat de plaats opnieuw werd vrijgegeven, legde de brandweer de betonplaat vast opdat er geen verdere ongelukken zouden gebeuren. De muur moest door de aannemer verder afgebroken worden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio