Kannibalisme als kunst: “Als alle voedselbronnen opdrogen, zullen mensen elkaar opeten”

Kannibalisme als kunst: “Als alle voedselbronnen opdrogen, zullen mensen elkaar opeten” Video: YouTube

Een Letse kunstenaar heeft voor heel wat controverse gezorgd door twee mensen stukjes vlees uit hun eigen rug te voeren. Kunstliefhebbers konden de “misselijkmakende” show volgen in een museum in Riga, maar de beelden werden ook live uitgezonden via sociale media. De 33-jarige kunstenaar is ervan overtuigd dat hij met zijn voorstelling een grimmig toekomstbeeld schetst: “Als we alle voedselbronnen verliezen, zullen de mensen zich verlagen tot kannibalisme.”

De politie van Letland werd op 10 maart overstelpt door klachten toen de voorstelling van schilder en perfomance artist Arturs Berzinsh live op antenne ging. De kunstenaar had twee vrijwilligers uitgekozen, sneed een stukje vlees uit hun rug dat hij vervolgens in de pan gooide om te bakken. Tot grote afschuw van het publiek dat de performance volgde, kregen zijn ‘slachtoffers’ een stukje vlees van zichzelf om op te eten.

De Letse agenten konden nauwelijks ingrijpen omdat menselijk vlees eten niet strafbaar is en de stunt van Berzinsh dus niet illegaal was. Hij wil er zelfs een boodschap mee verspreiden en drukt de mensheid op het hart dat er veel kan en zal gebeuren als alle voedselbronnen opdrogen. Met zijn controversieel kunstwerk suggereert hij dat we al snel naar elkaar zouden kijken voor voedsel en ons uiteindelijk zouden verlagen tot kannibalisme.

De kunstige beelden vonden uiteindelijk ook hun weg naar YouTube, waar ze al duizenden keren werden bekeken, al waarschuwt Berzinsh dat “kinderen en fijngevoelige mensen de video beter niet bekijken”. Het regent daar ook negatieve commentaren op de bizarre performance van de man en zijn vrijwilligers, waarvan “zieke mensen”, “misselijkmakend” en “pure idiotie” nog de vriendelijkste zijn.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees