Belg kocht nog nooit zoveel online: hieraan geven we het meeste geld uit

© ss

Vorig jaar winkelden 8,4 miljoen Belgen minstens één keer online, wat goed is voor een online omzet van 10,05 miljard euro. Een absoluut record. En het kan nóg beter. “Als we het voorbeeld van Nederland volgen, wacht ons nog een spectaculaire groei.”

Kristof Simoens

De Belgische online verkopen zijn in 2017 voor het eerst boven de 10 miljard euro geklommen. Dat is 11 procent meer dan een jaar eerder. Dat meldt BeCommerce, de Belgische koepel van internethandelaars. Aan­gezien het aantal Belgen dat minstens één keer online kocht status quo is ­gebleven (op 8,4 miljoen) en het aantal aankopen slechts lichtjes is gestegen (+1,6 procent tot 86,5 miljoen aankopen), is de conclusie dat we per aankoop méér besteden: gemiddeld 116 euro (tegenover 107 euro een jaar eerder).

Meer diensten dan producten

Net als de voorbije jaren komt de groei zo goed als volledig op rekening van de ‘diensten’. Die categorie zag het aantal online transacties met 5,1 procent stijgen, terwijl de groei bij de productaankopen beperkt bleef tot 0,3 procent.

Bijna twee derden van de aankopen van diensten gebeuren intussen al ­online. Dat heeft te maken met het feit dat consumenten vliegtuigtickets, ­hotelkamers en citytrips overwegend online boeken: van elke 100 euro die we hieraan uitgeven, gaan er 86 naar e-commerce. Idem dito voor kaartjes voor concerten of pretparken (75 procent).

Speelgoed redt dan weer de meubelen voor de categorie ‘producten’: van elke 100 euro die de Belg besteedt aan speelgoed, vloeit er al 30 euro naar webshops. Opmerkelijk: in het vierde kwartaal daalde het aantal productaankopen met zo’n 1,7 procent, al kochten we wel duurdere producten. Sterkste stijger tegenover vorig jaar is voeding: +27 procent. Dat lijkt veel, maar alles bij elkaar besteden we nog altijd maar 1,4 procent van ons totale voedingsbudget online. Een peulschil.

(lees verder onder de infografiek)

© Infografiek Het Nieuwsblad

Bij BeCommerce zijn ze best te spreken over de recordresultaten. “Kijken we naar België, dan groeit e-commerce sneller dan de economie als geheel”, zegt Sofie Geeroms. De topvrouw van BeCommerce ziet nog flink wat potentieel: “De Nederlandse economie is anderhalve keer zo groot als de Belgische. Toch is de sector van e-commerce daar zowat tien keer zo groot als die in België. Als we alleen nog maar de evolutie in Nederland zouden volgen, wacht ons nog een spectaculaire groei.”

Om nog meer mensen te overtuigen online te kopen, moet de sector wel oog hebben voor de verzendingskosten en levertermijnen. Voor meer dan vier op de tien consumenten blijven de verzendingskosten een belangrijk nadeel, terwijl bijna één op de vijf het ontbreken van een vrije keuze over de levertijd betreurt en nog eens één op de tien de lange termijn als een ­reden ziet om iets toch niet online te kopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen