Bom à la Boonen: organisator ASO wil Chris Froome zelf bannen uit Tour de France

Bom à la Boonen: organisator ASO wil Chris Froome zelf bannen uit Tour de France

Foto: BELGA

Organisator ASO wil Chris Froome absoluut niet in de Tour de France. Als er bij de start in juli nog steeds geen uitspraak is in de salbutamolzaak, zal ASO de Brit zelf het startrecht ontzeggen. Een juridisch dispuut lijkt in de maak: in 2009 werd ASO nog teruggefloten door de rechtbank toen het Tom Boonen na zijn cocaïneaffaire ook de start ontzegde.

Er is nog steeds geen timing in zicht voor de disciplinaire afhandeling in de zaak van Chris Froome. Afgelopen dinsdag nog liet UCI-voorzitter David Lappartient weten dat er wellicht geen uitspraak komt voor de start van de Giro op 4 mei. Bijna een half jaar nadat Froome in de Vuelta twee keer de toegelaten hoeveelheid salbutamol liet optekenen, is het nog steeds niet duidelijk of de Brit geschorst zal worden of niet.

Volgens persagentschap Press Asso­ciation Sport kiest de Tour de France daarom voor de vlucht vooruit. Als er bij de Grand Départ in de Vendée op 7 juli geen officiële schorsing of vrijspraak is voor Froome, zal organisator ASO de Brit in eigen naam de start ontzeggen. Press Association Sport baseert zich daarvoor op “twee hoog aangeschreven bronnen binnen het wielrennen”.

Zoals met Boonen?

ASO is ervan overtuigd dat het reglementair de ruimte heeft om zelf te bepalen wie wel of niet aan de start mag komen van de Tour, in het kader van “het vrijwaren van het imago van de sport”. Toch komen ze met een startverbod in juridisch drijfzand terecht. Na zijn cocaïneplas in 2009 wilde ASO Tom Boonen niet in de Tour hebben, ook toen omwille van het “imago van de sport”. Een Franse rechter oordeelde evenwel dat het startverbod onwettig was, waardoor Boonen in allerlaatste instantie alsnog kon deelnemen.

De démarche van ASO voert de druk op Froome alleen maar op. Hij is op dit moment niet geschorst omdat salbutamol een zogenaamde specified substance is, een product waarvoor minder strenge antidopingreglementen gelden. Wielerbond UCI kan Froome voorwaardelijk schorsen, maar besloot dat niet te doen. In het verleden kregen andere renners die op salbutamol werden betrapt, zoals Diego Ulissi en Alessandro Petacchi, ook geen voorwaardelijke schorsing.

Team Sky en Chris Froome zouden zichzelf ook een vrijwillige schorsing kunnen opleggen, maar dat zijn ze niet van plan. Froome houdt tot nader order vast aan zijn plan om dit jaar Giro en Tour te rijden. Gisteren nog maakte hij bekend dat hij als voorbereiding op de Giro zal starten in de Tour of the Alps (16-20 april). Wordt dus alweer vervolgd.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.