Hoogste peil sinds 2014

Maximumprijs diesel vanaf morgen hoger dan benzine

Maximumprijs diesel vanaf morgen hoger dan benzine

Foto: EPA-EFE

Brussel -

Diesel wordt vrijdag duurder, zo maakte de FOD Economie bekend. De maximumprijs stijgt tot 1,4240 euro per liter, het hoogste peil sinds oktober 2014. De dieselprijs springt hiermee ook boven die van benzine 95 E10, die maximaal 1,422 euro per liter kost.

De maximumprijs van diesel stijgt met 3,3 eurocent tot 1,4240 euro per liter. De prijsstijging is het gevolg van schommelingen van de prijs van olieproducten en/of biocomponenten op de internationale markten, aldus de FOD Economie.

Het ziet er wel echter naar uit de de consument daar niets van gaat merken aan de pomp. Dit betreft de maximuprijs, uitbaters kunnen nog allerlei kortingen geven.

Bijna veertien dagen geleden was diesel voor het eerst duurder dan benzine. Het ging toen wel om benzine 95 zonder de verhoogde biocomponent, die bijna nergens meer te vinden is. “Als er dan een lokaal station een actie doet op benzine, dan duikt die onder de dieselprijs”, vertelde energieanalist Omer Coekaerts toen aan Het Nieuwsblad.

Vanaf vrijdag is diesel ook duurder dan de gangbare benzine 95 E10. Het gaat wel om de maximumprijs, mogelijk zijn er tankstations die kortingen toekennen aan dieselrijders.

Het duurder maken van diesel is een bewuste strategie van de regering: via het zogenaamde cliquetsysteem worden immers prijsdalingen van diesel voor de helft omgezet in accijnsverhogingen. De bedoeling is om het wagenpark in ons land te ‘vergroenen’.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees