Fit & Gezond

Nieuwe studie bewijst: "Plantaardige vetten zijn gezonder dan dierlijke"

Nieuwe studie bewijst: "Plantaardige vetten zijn gezonder dan dierlijke"

Foto: Shutterstock

Plantaardige vetten verlagen het risico op hartziektes, terwijl dierlijke vetten het risico hierop verhogen. Dat heeft een studie van de Amerikaanse universiteit Harvard uitgewezen. Wie vaak plantaardige, enkelvoudige onverzadigde vetten uit olijfolie, avocado's en noten gebruikt, loopt volgens het onderzoek minder kans op vroegtijdige sterfte.

Na jarenlang als slechterik door het leven te gaan, blijkt vet nu toch niet altijd zo ongezond als voorheen werd gedacht. Een nieuwe studie van de gerenommeerde Amerikaanse universiteit Harvard heeft immers uitgewezen dat plantaardige vetten geassocieerd kunnen worden met een verlaagd risico op sterfte.

Deze enkelvoudige onverzadigde vetten, die hoofdzakelijk in plantaardige olie, avocado's en noten en zaden vervat zitten, zijn volgens de studie dan ook gezonder dan dierlijke vetten. Dierlijke vetten, die voornamelijk in vlees, melk en eieren voorkomen, zouden dan weer gelinkt kunnen worden aan een hoger risico op hartziektes en vroegtijdige sterfte.

Precieze cijfers

Voor het onderzoek, dat op woensdag gepresenteerd werd op het American Heart Association conference in New Orleans, hebben de onderzoekers de voedingspatronen van bijna 100.000 personen bestudeerd en dat gedurende tweeëntwintig jaar. Tijdens deze uitgebreide studiejaren zijn meer dan 20.600 personen gestorven, waarvan 4.500 aan de gevolgen van een hartziekte.

Uit het onderzoek bleek dat bij personen die veel plantaardige vetten aten het risico op vroegtijdige sterfte met gemiddeld 16% daalde ten opzichte van personen die nauwelijks van deze vetten gebruikmaakten. Personen die daarentegen veel dierlijke vetten aten, zagen het risico op sterfte met 21% toenemen in vergelijking met personen die quasi nooit dergelijke vetten aten. De onderzoekers ontdekten eveneens dat het vervangen van een klein percentage aan dierlijke vetten door plantaardige vetten het sterftecijfer met 10 tot 15% deed dalen.

"De meest recente voedingsaanbevelingen stimuleren het gebruik van plantaardige vetten ten opzichte van dierlijke vetten", benadrukt Marta Guasch-Ferre, een onderzoekster van Harvard die samen met Dr. Geng Zong en Dr. Qi Sun het onderzoek uitvoerde. "Onze resultaten beamen dit eens te meer."

 

 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees