Activist (65) probeert wanhoopsdaad in Nederlands parlement: “Ik ben misleid door de overheid"

Een 65-jarige activist is donderdagmiddag van de publieke tribune in de Nederlandse Tweede Kamer gesprongen. De man wilde zich verhangen, zo blijkt uit een bericht op Facebook, maar hij overleefde het.

De 65-jarige man uit Gierlo sprong tijdens een debat over georganiseerde criminaliteit van de publieke tribune met iets om zijn nek dat aan de tribune was vastgebonden. Omstaanders snelden meteen toe en hesen hem weer omhoog.

“Ik moet dit doen”

De man die van de balustrade sprong, is een activist die een wanhoopsdaad wilde plegen om de politiek wakker te schudden. Dat kondigde hij zelf aan op Facebook. “Lieve familie en vrienden, vergeef mij deze daad”, schreef hij.

De man houdt al twee maanden een staand protest tegen wat hij de criminalisering van cannabis noemt. “Ik kan de politiek niet bereiken”, schreef hij. “Ik heb een oplossing voor een duurzame aarde en sta hier al twee maanden aandacht te vragen voor gebruikers van medicinale cannabis die door deze overheid gediscrimineerd worden.”

De Groenloër was veroordeeld voor het bezit van wietplanten, maar vond dat onterecht. "Ik ben gewoon een goedwillende burger die misleid is door de overheid'', zei hij tegen De Gelderlander.

“Verschrikkelijk”

Medewerkers van de Tweede Kamer zijn in tranen, Kamerleden in shock. Na het incident konden de meeste van hen geen woord uitbrengen. “Het was verschrikkelijk”, zegt SP-Kamerlid Van Nispen, die verder niet over het incident wil praten. "Het heeft natuurlijk impact als zoiets gebeurt'', zei Kamervoorzitter Khadija Arib.

Het debat werd onmiddellijk stilgelegd en de vergaderzaal ontruimd. De zaal werd afgeschermd voor nieuwsgierige blikken en de uitzending ging op zwart.

Op het moment van de feiten was Arno Rutte, lid van de Tweede Kamer voor de VVD, aan het woord. Op deze beelden is te zien hoe hij schrikt van wat er zich in zijn gezichtsveld afspeelt.

 

Activist (65) probeert wanhoopsdaad in Nederlands parlement: “Ik ben misleid door de overheid
Foto: NOS

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis telefoonnummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees