Valverde zet Ronde van Catalonië naar zijn hand met nieuwe ritzege, De Gendt neemt snipperdag en is leider af

Alejandro Valverde (Movistar) heeft de vierde rit in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Spanjaard was de sterkste van een kleine kopgroep. Movistar kaapte de rit en zat in het slot met drie renners bij de vijf leiders. Quintana ging vervolgens aan, Valverde liet de laatst overgebleven medevluchter Bernal (Team Sky) het werk opknappen en klopt de jonge Colombiaan makkelijk in de sprint. Nairo Quintana werd derde op zes seconden. Ben Hermans eindigde als eerste Belg op de tiende plaats. Valverde is ook opnieuw leider, Thomas De Gendt nam een snipperdag.

Lees ook:Na Landa zakt ook Valverde af naar Vlaanderen, Spanjaard heeft nog wilde plannen tot 2020

Na zijn indrukwekkende nummer van woensdag kon De Gendt op de Coll de la Creueta, een beklimming buiten categorie, het tempo in het peloton niet volgen. Esteban Chaves had er wel zin in, maar was niet mee met de lange vlucht. Geen probleem voor de Colombiaan van Mitchelton-Scott. Hij sprong van het peloton naar de kopgroep en ging nadien solo. Zijn aanval strandde wel al op 30 kilometer van de meet, in de afdaling van Coll de la Creueta.

Met De Gendt uit beeld nam Movistar de wedstrijd volledig in handen. De Spaanse formatie had in het slot drie mannen in de kop van de wedstrijd en speelde dat overwicht perfect uit. Eerst ging Soler, nadien Quintana. Bernal was de laatst overgebleven medevluchter en vocht voor wat hij waard was. Hij haalde Soler en Quintana terug, maar werd in de sprint vervolgens makkelijke geklopt door de lepe Valverde.

Adam Yates heeft breukje in bekken

De Brit Adam Yates (Mitchelton-Scott) heeft bij zijn val woensdag in de Ronde van Catalonië een breukje in zijn bekken opgelopen. De fractuur is stabiel en een operatie is niet nodig, liet de teamarts van zijn ploeg Mitchelton-Scott weten. "Hij moet tien dagen volledige rust nemen en dan zullen we nieuwe foto's maken."

Yates kwam woensdag in de slotkilometer van de derde rit ten val en kon de etappe niet meer uitrijden. De 25-jarige klassementsrenner werd overgebracht naar het ziekenhuis. Hij won ruim een week geleden nog een etappe in de Tirreno-Adriatico. Wanneer Yates zijn rentree kan maken in het peloton, is nog niet bekend. Hij mag van de dokter wel al voorzichtig op de hometrainer oefenen.

 

Het is voor Valverde al de tweede zege in de Ronde van Catalonië. Eerder won de 37-jarige Spanjaard al de tweede etappe in een sprint.

 

 

- Uitslag -

1. Alejandro Valverde (Spa/MOV) de 170.8km in 4u25:54 (gem. 38.54081km/u)

2. Egan Bernal (Col/SKY) op 0:00

3. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:06

4. Pierre Latour (Fra/ALM) 0:23

5. Thibaut Pinot (Fra/GFC) 0:53

6. Marc Soler (Spa/MOV) 0:53

7. Simon Yates (GBr/MTS) 0:53

8. Hugh Carthy (GBr/EFD) 0:59

9. Daniel Martin (Ier/UAD) 01:03

10. Ben Hermans (Bel/ICA) 01:03

- Stand-

1. Alejandro Valverde (Spa/MOV) de 651.9km in 17u00:58 (gem. 38.31075km/u)

2. Egan Bernal (Col/SKY) op 0:19

3. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:26

4. Pierre Latour (Fra/ALM) 0:48

5. Simon Yates (GBr/MTS) 01:12

6. Thibaut Pinot (Fra/GFC) 01:14

7. Marc Soler (Spa/MOV) 01:18

8. George Bennett (NZe/TLJ) 01:18

9. Hugh Carthy (GBr/EFD) 01:24

10. Steven Kruijswijk (Ned/TLJ) 01:28

Valverde zet Ronde van Catalonië naar zijn hand met nieuwe ritzege, De Gendt neemt snipperdag en is leider af
Foto: EPA-EFE
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.