618 kinderen op Antwerpse wachtlijst, Gentse schepen "leeft mee"

618 kinderen op Antwerpse wachtlijst, Gentse schepen "leeft mee"

Foto: An Nelissen

Gent - Morgen lopen de inschrijvingen in Gentse middelbare scholen af. Maandag maakt de Stad een eerste evaluatie van het omstreden online aanmeldingssysteem bekend. Intussen zijn ook de aanmeldingen in Antwerpen afgelopen. Met 618 kinderen zijn de wachtlijsten er nog langer dan in Gent. Onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) zegt "mee te leven met de ouders".

Wie een online ticket heeft voor een middelbare school, maar zich nog niet effectief heeft ingeschreven, moet zich reppen. Morgen organiseren alle Gentse scholen nog een laatste inschrijvingsdag.

Favoriete school

Het online aanmeldingssysteem in Gent liep af op 2 maart. 87 procent van de aangemelde kinderen kreeg een plek op zijn favoriete school. 13 procent kwam op een wachtlijst terecht en 155 kinderen kregen geen schoolticket. Omdat heel wat scholen plaatsen bijcreëerden, was dat aantal maandagavond geslonken tot 42 kinderen.

“Maar dit is niet het eindcijfer”, zei Onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) maandagavond in de gemeenteraad. “Er zijn nog altijd mensen die een ticket hebben gekregen maar niet van plan zijn om zich op de school in te schrijven. Omdat ze buiten Gent wonen en toch niet in de stad school willen lopen, bijvoorbeeld. Van zodra die mensen hun ticket inleveren, komen er opnieuw plaatsen vrij en schuiven er op de wachtlijsten weer een aantal kinderen op naar hun school van eerste voorkeur. Ik hoop nog altijd dat we alle kinderen een oplossing kunnen bieden.”

Niet heilig

Decruynaere beloofde ook een eerste grote evaluatie. Die wordt maandag bekendgemaakt om 16 uur in het Gentse stadhuis. Ze zei alvast dat voor haar het systeem niet heilig is. “Er hebben zich al experts van de Universiteit Gent aangeboden om het gebruikte algoritme te bekijken. Alle hulp is welkom.”

Intussen zijn ook in Antwerpen de online aanmeldingen voor het middelbaar onderwijs afgelopen. De stad werkt met exact hetzelfde systeem als Gent maar niet alle scholen doen mee. En de resultaten zijn er niet beter: 81,5 procent van de kinderen kreeg een plek in een school uit hun top 3. Dat komt neer op 618 Antwerpse kinderen die zich niet kunnen inschrijven op de school van hun voorkeur.

Andere criteria

De Gentse schepen zegt “mee te leven” met de Antwerpse kinderen die uit de boot vallen. Ze vraagt om het Vlaams inschrijvingsdecreet aan te passen. “We hebben minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) twee jaar geleden al gevraagd om het decreet te herschrijven omdat het bij de ouders overkomt als een loterij. Ouders willen andere criteria, maar daar is een beslissing van het Vlaams Parlement voor nodig. In april heb ik een afspraak met de minister om samen te evalueren hoe de aanmeldingen zijn verlopen. Ik zal er ook pleiten voor één inschrijvingsdatum voor gans Vlaanderen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio