Wolvin Naya maakt nieuw dodelijk slachtoffer in Limburg

Wolvin Naya maakt nieuw dodelijk slachtoffer in Limburg

Foto: rr

Balen / Leopoldsburg -

Wolvin Naya heeft mogelijk opnieuw een schaap doodgebeten, in het grensgebied tussen Balen en Leopoldsburg. “Honderd procent zeker zijn we niet, maar alle signalen wijzen erop dat ze een nieuw slachtoffer heeft gemaakt”, zegt Jan Loos van Landschap VZW aan Nieuwsblad.be.

“Het slachtoffer, een schaap, had een duidelijke halsbeet. Dat is een typisch kenmerk van een wolvenaanval. We hebben ook een pootafdruk gevonden, die heel goed van de wolf afkomstig kan zijn”, zegt Jan Loos.

Of Naya verantwoordelijk is voor de aanval, kan Loos echter niet met honderd procent zekerheid zeggen. “We zijn enkel zeker als we gps-data of een DNA-analyse krijgen die dat kan bevestigen. Al zal dat laatste moeilijk worden, aangezien het schaap in een beek is gevonden.”

Daarmee heeft Naya dus vermoedelijk een nieuw dodelijk slachtoffer gemaakt, nadat ze eerder al in Meerhout had toegeslagen. “Wellicht is de wolvin afgeweken van het militair domein, waar ze momenteel verblijft, zonder dat ze zich daarvan bewust was. Daar heeft ze een schaap gezien, dat niet achter een schrikdraad stond. Een gemakkelijke prooi dus voor haar. Het betrof een zeer oud en taai schaap.”

(lees verder onder de foto)

Wolvin Naya maakt nieuw dodelijk slachtoffer in Limburg
Jan Loos van Landschap VZW. Foto: Tom Palmaers

Geen schadevergoeding

Dat er een nieuw dodelijk slachtoffer is gevallen, lijkt eerder uitzonderlijk. “Naya is een klassieke wolf. Ze is schuchter en heeft schrik van mensen. Ze zoekt rustgebieden op, omdat ze die nodig heeft. De voorbije maanden heeft ze ook een heleboel schapen gewoon links laten liggen, ook al is ze er gepasseerd. Ze stonden allemaal achter een schrikdraad. In plaats daarvan heeft ze zich gevoed met wild, zoals reeën en everzwijnen.”

De eigenaar van het slachtoffer is alvast niet van plan om een schadevergoeding te vragen bij de Vlaamse overheid, klinkt het. “Terwijl hij nochtans op de hoogte is van de mogelijkheid om dat te doen”, besluit Loos.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees