Gent trekt Vlaams netwerk tegen racisme: “Met de brochures van Homans zullen we er niet komen”

Gent trekt Vlaams netwerk tegen racisme: “Met de brochures van Homans zullen we er niet komen”

Foto: BELGAONTHESPOT

Gent -

Twaalf Vlaamse steden verenigen zich in een netwerk tegen racisme en discriminatie. Daartoe sloten ze gisteren een overeenkomst af in het Gentse stadhuis. “Vanuit Vlaanderen gebeurt er te weinig”, klinkt het.

In het Vlaams netwerk tegen racisme zullen twaalf steden goede praktijken uitwisselen en gemeenschappelijke standpunten innemen tegenover de Vlaamse Overheid. Donderdag ondertekenden de vertegenwoordigers een gemeenschappelijke visietekst in het Gentse stadhuis.

Brochures

De lokale besturen engageren zich concreet om actie te ondernemen op het vlak van wonen en personeelsbeleid. Er wordt ook werk gemaakt van een vlotte registratie van ‘derdelanders’ (lees: burgers van buiten de EU) bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

Tijdens de vergadering gisteren lichtte Gent ook haar eigen antidiscriminatieplan toe, zoals haar praktijktest op de huurmarkt. “Samen staan we sterker”, zegt schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (SP.A). “Want vanuit Vlaanderen gebeurt er niet veel. Kijk maar naar het nieuwe antidiscriminatieplan op de private huurmarkt van bevoegd minister Liesbeth Homans (NV-A). Ze droomt dat ze met brochures discriminatie gaat oplossen.”

Antwerpen doet niet mee

Niet iedereen gelooft in het nieuwe netwerk tegen racisme. Zo doen Antwerpen en Aalst bewust niet mee. Brugge, Denderleeuw, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Roeselare, Turnhout, Sint-Niklaas en Oostende alvast wel.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio