27 Europese leiders wijzen Rusland unaniem met de vinger voor gifaanval

27 Europese leiders wijzen Rusland unaniem met de vinger voor gifaanval

De Europese leiders volgen Brits premier Theresa May in haar veroordeling van Rusland. Foto: AFP

De Europese staatshoofden en regeringsleiders wijzen Rusland unaniem als de schuldige aan voor de gifaanval op oud-dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter in Salisbury begin deze maand. Dat blijkt donderdagavond uit een tweet van Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk.

“De Europese Raad is het eens met de Britse regering dat het zeer waarschijnlijk is dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanval en dat er geen andere aannemelijke verklaring is”, vat Tusk het debat over de aanval samen.

Na Tusks tweet kwam ook een officiële mededeling dat de Europese staatshoofden zich volmondig achter het Verenigd Koninkrijk scharen “in het licht van deze grote uitdaging voor onze gedeelde veiligheid”. Na een debat van meer dan twee uur over de kwestie, onderschreven alle leiders de stelling van de Britse premier Theresa May dat Rusland verantwoordelijk is voor de dubbele moordpoging: “(De Europese Raad) is het eens met de Britse regering dat het zeer waarschijnlijk is dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanval en dat er geen andere aannemelijke verklaring is”, staat te lezen in de officiële conclusies van het debat.

Diplomatie overwinning voor May

Eerder op de dag, toen ze op de top arriveerde, had May nog zwaar uitgehaald naar Rusland. Ze sprak van een “Russische bedreiging die geen grenzen kent”. De gifaanval op Brits grondgebied noemde ze een “schaamteloze en roekeloze aanval” op haar land. May ontwaart “een patroon van Russische agressie tegen Europa”. Dat de 27 andere Europese leiders May nu volgen in haar veroordeling van Rusland, wordt als een stevige diplomatieke overwinning voor de geteisterde Britse premier gezien.

Aan hun veroordeling voegen de Europese staatshoofden en regeringsleiders toe dat het gebruik van chemische wapens totaal onaanvaardbaar is en gevaar inhoudt voor iedereen. Over welke gevolgen er precies gekoppeld moeten worden aan de aanval, zullen de EU-lidstaten nog overleggen. Ze wachten daarvoor de antwoorden af die ze van Rusland hopen te krijgen.

Tegen de Europese top van juni willen de leiders van Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini en van de Europese Commissie voorstellen krijgen over hoe de EU zich beter kan wapenen tegen chemische, biologische, radiologisch en nucleaire gevaren en hoe het “hybride” dreigingen zoals (Russische) cyberaanvallen het hoofd kan bieden.

Ambassadeur terugroepen

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben op de top ook beslist om de ambassadeur van de Europese Unie in Rusland terug te roepen voor overleg. Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag bevestigd.

Volgens een bron van het Franse persagentschap AFP overwegen daarnaast nog meerdere lidstaten om Russische diplomaten het land uit te zetten.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees