“Als eerbetoon naar de slachtoffers uit Wereldoorlog 1”

Ultraloper Ludo Depoortere loopt 250 kilometer op parcours Gent-Wevelgem: “Of ik het zie zitten? Ik moet wel”

Ultraloper Ludo Depoortere loopt 250 kilometer op parcours Gent-Wevelgem: “Of ik het zie zitten? Ik moet wel”

Ludo Depoortere finishte in november 2017 nog vierde op de Phidippides Run.

250 kilometer fietsen is voor velen al een helse opdracht, maar diezelfde afstand lopen is nog een pak straffer. Ultraloper Ludo Depoortere uit Geluwe ziet het alvast zitten. “Ik kwam op dat idee nadat ik Milaan-Sanremo had gelopen en ik heb het zelf voorgesteld aan de organisatie.”

“Ik ben nog aan het rusten, maar ik word niet gerust gelaten. Gelukkig kan ik liggen”, zei Ludo Depoortere ons gisteren aan de telefoon. De 59-jarige West-Vlaming maalde al heel wat trainingskilometers af. “Dit jaar heb ik al 1.550 kilometers gelopen. Maximaal loop ik 250 kilometer per week. Meestal doe ik dat ‘s nachts omdat er minder verkeer is, maar ook om gewend te geraken aan de omstandigheden. Of ik het zie zitten? Ik moet wel. Ik heb ervoor getraind. Je weet nooit vooraf hoe de benen zullen aanvoelen. Op een afstand van 250 kilometer kan je niet trainen.

Klopt, want Depoortere legt de immense afstand in een ruk af. Op bepaalde punten zal hij vijf tot tien minuten stoppen om vaste voeding in te nemen. “Alleen maar op gelletjes lopen, lukt niet. Dan is je maag na al dat lopen ook een gelletje.” De Geluwenaar start donderdagnacht aan zijn inspanning in Deinze. Zijn aankomst is voorzien op zaterdag tussen 11 en 16 uur aan de finish in Wevelgem. Wie wil kan hem zelfs volgen via het internet op de website ultraloop.geodynamics.be.

Niet aan zijn proefstuk toe

Depoortere is niet aan zijn proefstuk toe en leverde al heel wat tot de verbeelding sprekende prestaties. “Ik had al een eerste carrière in de jaren tachtig en dan heb ik drie, vier jaar aan snelheidslopen gedaan. Ik liep zo bijvoorbeeld een halve marathon in één uur en 13 minuten.”

Na een pauze van bijna twintig jaar, nam Depoortere weer de draad op. In november van vorig jaar bracht hij de Phidippides Run nog tot een goed einde, een loodzware wedstrijd van 490 kilometer van Athene naar Sparta en terug naar Athene. Twee jaar geleden won hij de race.

Corrigeer