Gijzeling in Franse supermarkt: dit weten we al over de dader

Gijzeling in Franse supermarkt: dit weten we al over de dader

Foto: rr

De dader van de terroristische aanslagen in en rond Carcassonne was Redouane Lakdim, een 26-jarige man van Marokkaanse afkomst. Hij was bekend bij de veiligheidsdiensten maar werd niet beschouwd als een mogelijke bedreiging. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb gezegd op een persconferentie.

Lakdim, die minstens drie dodelijke slachtoffers maakte tijdens drie aanvallen, woonde in Carcassonne en stond bekend voor kleinere misdrijven en drugsbezit, bevestigde Collomb. “Onze diensten hebben hem gemonitord en besloten dat hij geen tekenen van radicalisering vertoonde.” Nog volgens Collomb wijst alles erop dat Lakdim alleen handelde.

Volgens Franceinfo werd Lakdim al gevolgd door de inlichtingendiensten sinds 2013. In 2016 zou hij ook even in de gevangenis gezeten hebben. Maar niet voor terroristische zaken, benadrukte de Franse minister van Binnenlandse Zaken. “Het gaat veeleer om een kleine delinquent en drugsdealer.”

Gijzeling in Franse supermarkt: dit weten we al over de dader
Redouane Lakdim. Foto: rr

Bronnen dicht bij het onderzoek meldden aan de Franse krant Le Parisien nochtans dat Lakdim erg actief was op salafistische websites. Hij zou er ook van verdacht worden in het verleden naar Syrië te zijn afgereisd.

De man woonde met zijn ouders en drie of vier zussen in een appartement in Carcassonne. Daar vond in de vroege namiddag een huiszoeking plaats. Een buurvrouw verklaarde aan Le Parisiendat Lakdim vanmorgen nog zijn kleine zusje naar school bracht. Een andere buur beschrijft de man als een “kalm” en “sympathiek” iemand die “altijd een vriendelijke woord” overhad. Diezelfde buur zegt ook dat Lakdim frequent de lokale moskee bezocht.

Toen hij de supermarkt binnenviel riep de dader volgens verschillende getuigen “Allahu Akbar” en bedreigde hij de aanwezigen: “Jullie bombarderen Syrië, jullie zullen sterven.” Hij zou ook beweerd hebben dat hij een ISIS-aanhanger was.

Minister Collomb bevestigt dat Lakdim later ook de vrijlating van Salah Abdeslam eiste. Abdeslam is de belangrijkste, nog levende, verdachte voor de aanslagen in Parijs van november 2015. Twee jaar geleden werd hij in ons land opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek, waar hij ook zijn jeugd doorbracht.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees