Stephan Detry nieuwe voorzitter van ruitersportfederatie: “Belgen zijn wereldtop, maar dat is o zo weinig bekend”

Stephan Detry wordt de nieuwe voorzitter van de KBRSF: “Ik ben heel trots dat de algemene vergadering mij unaniem verkoos”, zegt hij. Foto: vln

Nieuwpoort -

Stephan Detry (55), die in de Nieuwpoortse deelgemeente Sint-Joris de indrukwekkende paardenstoeterij Le Ferme des Canards uitbaat, is de kersverse voorzitter van de Koninklijke Belgische Ruitersport Federatie. “Er is veel werk aan de winkel.”

Een onbekende in de paardenwereld is Stephan Detry zeker niet, met een geschiedenis als wedstrijdorganisator, freelance redacteur in de hippische pers en zonen actief in de internationale springsport.

Detry zorgde vijftien jaar geleden voor een indrukwekkende renovatie en restauratie van de hoeve Le Ferme des Canards langs de Brugse Steenweg. Daarmee toverde hij de hoeve om tot wat vandaag in ons land uitgegroeid is tot een uniek fok- en trainingscentrum voor springpaarden en pony’s. Het centrum is wereldwijd bekend en mocht onder meer al de Pele van de paardensport, Nelson Pessoa en andere olympische medaillewinnaars ontvangen om training te geven aan gevorderde ruiters. Momenteel is oud-wereldkampioen jumping Philippe Le Jeune er manager.

Detry is ook een succesvol zakenman en beheerder van verschillende bedrijven, actief in de internationale distributie van bekende schoenmerken. Zijn inzet voor de paardensport werd onlangs bekroond met een belangrijk voorzitterschap: dat van de Koninklijke Belgische Ruitersport Federatie (KBRSF). Hij volgt daarmee voormalig minister Jacky Buchmann op die na 28 jaar besloten had om de fakkel door te geven.

Topland, maar niet in media

“De KBRSF is de enige ruitersportfederatie in België erkend door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) en het Internationaal Olympisch Comité (IOC)”, legt Detry uit. “Ik ben dan ook heel trots dat de algemene vergadering mij unaniem tot voorzitter heeft verkozen. We tellen 75.000 leden en het moet gezegd: België is op internationaal vlak een van de toplanden in de ruitersport. We beschikken bovendien over de allerbeste paarden. En toch is er vooral op het vlak van communicatie nog veel werk aan de winkel. Belgen behaalden wereldtitels in alle disciplines, maar o zo weinig mensen weten dat of kennen hun namen. Dat moet beter.”

Gouden Schoen

“Daarom plannen we verschillende belangrijke initiatieven om het belang van de ruitersport in de kijker te plaatsen”, doet Detry zijn plan uit de doeken. “Ik denk daarbij aan een soort superprestige, een regelmatigheidscriterium waarin alle grote Belgische jumpings opgenomen zijn. We zullen ook onze jonge vedetten meer promoten en denken er zelfs aan om een gala-avond zoals dat van de Gouden Schoen te organiseren.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio