Gentse prof Freddy Mortier nieuwe voorzitter deMens.nu

Gentse prof Freddy Mortier nieuwe voorzitter deMens.nu

Freddy Mortier Foto: BELGA

De Gentse hoogleraar ethiek Freddy Mortier is de nieuwe voorzitter van deMens.nu, de Nederlandstalige organisatie van vrijzinnige verenigingen. De algemene vergadering van Unie Vrijzinnige Verenigingen/deMens.nu koos zaterdag de vroegere vicerector van de UGent als opvolger van Sylvain Peeters, meldt de organisatie.

Peeters stond zes jaar aan het hoofd van de koepel van Nederlandstalige vrijzinnige verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het vakgebied van opvolger Mortier - bio-ethiek, studie van levensbeschouwing, vakdidactiek wijsbegeerte en moraal - sluit alvast aan bij het domein van deMens.nu.

“Ik ben echt een kind van de Verlichting, sta helemaal achter het gedachtegoed van de verlichtingsfilosofen”, zegt Mortier in het persbericht. “Zelf ben ik mijn hele leven al bezig met precies dié thema’s die de vrijzinnigheid op de agenda heeft gezet: in eerste instantie bio-ethische thema’s zoals het recht op abortus en euthanasie.”

Mortier wil tijdens zijn mandaat de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing nog nadrukkelijker op de kaart zetten, aldus deMens.nu. België is een koploper op ethisch gebied, zegt Mortier. “De vrijzinnigen hebben gezorgd voor een ethisch klimaat dat jongere generaties nu als evident beschouwen, maar dat er zonder de vrijzinnigheid nooit zou zijn geweest.”

De komende periode wil de nieuwe voorzitter de nadruk leggen op zelfbeschikking, gelijkheid tussen man en vrouw, een neutrale staat en inspraak voor jongeren.

Corrigeer

NIEUWS