18 ploegen maken de gemeente schoon, Jasper, Hector, Lena en Ewald zijn de jongsten

FOTO. Destelbergen helemaal schoon: iedereen zwerfvuilt

De "Gentsche Gruute Kuis", de grote zwerfvuilactie van IVAGO, had ook vandaag opnieuw haar tweede luik in Destelbergen. Klein kan je "Destelbergen helemaal schoon" niet meer noemen, want liefst 18 ploegen - gaande van politieke partijen over jeugdbewegingen tot buurtbewoners - trokken de straat op om Destelbergen en Heusden netjes te maken. Niet niks, als je vergelijkt met Gent waar er 94 groepen aan de slag gingen. Wij gingen met schepen van Leefmilieu Elsie Sierens (Open VLD) op pad, om de troepen een hart onder de riem te steken. Die introduceerde meteen een nieuw werkwoord: zwerfvuilen. Ik zwerfvuil, jij zwerfvuilt, en in Destelbergen zwerfvuilen ze allemaal samen.

Wat er allemaal te rapen viel? De "gewone" dingen van elk jaar: van sigarettenpeuken, plasticverpakkingen over snoeppapier, heel veel blik, melk- en fruitsapdozen en natuurlijk de onvermijdelijke kauwgom die overal blijft kleven. Langs de Dendermondesteenweg, aan de R4-oprit waar straks een carpoolparking komt, was een delegatie van CD&V aan de slag, de Damvallei en grote omgeving werd aangepakt door de mannen en de vrouwen van de N-VA, en ter hoogte van de vroegere Eetwinkel was de hele buurt van de Mezenstraat aan het grijpen met de afvaltangen. Ook heel wat kinderen leefden zich uit op deze zachte zondagmorgen: Jasper (7), Hector (4), Lena (6) en Ewald (6) waren de jongsten van de bende. "De straat mee mooi maken" was hun belangrijkste drijfveer, en zelf beloofden ze op hun eerstecommuniezieltje dat ze nooit afval achteloos wegwerpen, meer nog: ze nemen hun afval gewoon mee naar huis. Zoals het moet dus. 

Schepen van Leefmilieu Elsie Sierens (Open VLD) deed de hele dag haar ronde, samen met Ann Van De Velde van de Dienst Leefmilieu, die het parcours zorgvuldig had uitgestippeld zodat er nauwelijks overlappingen waren en dezelfde straat of buurt geen twee keer werd opgeblonken. Rond het middaguur zakten ook IVAGO-directeur Didier Naessens en afdelingshoofd communicatie Koen Van Caimere af naar sporthal Bergenmeers, om poolshoogte te nemen van de actie in Destelbergen-Heusden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio