Bieden op beschermde Grote Sleutel kan beginnen

Bieden op beschermde Grote Sleutel kan beginnen

Er wordt gedacht aan een parking onder de tuin op het middenplein. Foto: ssj

Beersel -

Het gemeentebestuur van Beersel hoopt dat de verkoop van het gebouw De Grote Sleutel eind dit jaar rond is. De richtprijs bedraagt 400.000 euro.

Er komt schot in het dossier van de verkoop van De Grote Sleutel, een beschermd gebouw in de schaduw van de kerk van Alsemberg, waar de kunstacademie Orfeus en verschillende verenigingen gevestigd zijn. Begin deze legislatuur wou het gemeentebestuur er nog de gemeenteschool in onderbrengen. Toen dat niet werkbaar bleek, werd beslist het pand van de hand te doen. Wel kan de gemeente het gedeelte waarin Orfeus zit niet verkopen omwille van een bindend contract. De gemeente zal dit stuk van het gebouw laten restaureren. De rest van het gebouw plaatst de gemeente wel in de etalage, voor een geschatte verkoopprijs van 400.000 euro. “We hebben vrij lang moeten wachten op het advies van het Agentschap Onroerend Erfgoed”, zegt schepen van Patrimonium Veerle Leroy (Groen). “Maar nu kunnen we het gebouw toch te koop aanbieden. Tegen 22 mei moeten de kandidaturen binnen zijn. Meteen daarna volgt de beoordeling, zodat we begin juni kunnen overgaan tot het selecteren van maximaal vijf kandidaten. Eind september moeten de geïnteresseerde kopers hun offerte indienen, gevolgd door de onderhandelingen in oktober en november, om in december dan over te gaan tot de gunning.”

“Voorstellen met een maatschappelijke meerwaarde en een sociaal engagement genieten de voorkeur, maar het zijn geen criteria waarop projecten zullen worden uitgesloten”, zegt burgemeester Hugo Vandaele (CD&V). “Opties zijn bijvoorbeeld een vorm van cohousing, met daarnaast een kinderopvang en woningen aangepast voor mensen met een beperking. Een gemeenschapslokaal of een sociaal restaurant kunnen ook.” Omdat er parkeergebrek is in de Pastoor Bolsstraat, komt er ook extra parking. “Rechts van de ingang van Orfeus, waar nu een opbergruimte is, komen sowieso negen parkeerplaatsen. Die muur mag immers tegen de vlakte”, zegt Vandaele.

Chiro

“Als het om een project gaat dat meer parking nodig heeft, kan die onder het middenplein van De Grote Sleutel komen, die te bereiken zou zijn met een lift.”

Als een ondergrondse parking te duur blijkt, zou er een buitenparking kunnen worden aangelegd op het achterste gedeelte van het speelterrein van de Chiro. Tenminste als de kerkfabriek bereid is tot een verkoop. Ex-chiroleider en huidig oppositieraadslid Willem Vandenbussche (N-VA) vindt dit ongehoord. “De Chiro verliest zo veel speelruimte. Het resterende gedeelte is glooiend, waardoor voetballen of tenten plaatsen niet mogelijk zijn en je het terrein ook niet meer als bivakplaats kan verhuren.”

“Het is nog niet zeker dat er een parking komt, en die zou slechts vijf procent van de speelruimte bedragen. Wij willen de Chiro daar zeker niet weg”, zegt jeugdschepen Jo Vander Meylen (CDV). “Er komt op die plek zelfs nog groen bij. Binnen het project Het Land van Teirlinck wordt een weide omgevormd tot speelzone.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio