Jan Bakelants tevreden bij comeback na bijna half jaar blessureleed (al ging hij bijna meteen weer tegen de vlakte)

Jan Bakelants tevreden bij comeback na bijna half jaar blessureleed (al ging hij bijna meteen weer tegen de vlakte)

Foto: BELGA

Jan Bakelants (32) maakte zaterdag een geslaagde comeback in de Franse eendagskoers Classic Loire Atlantique, bijna zes maand nadat hij begin oktober zwaar ten val kwam in de Ronde van Lombardije. “Ik had nog een beetje een stijf gevoel in de rug, maar het ging vlot. Tot ze op 500 meter van de meet vlak voor mij vielen, daarom eindigde ik 28 seconden na de winnaar.”

Slecht nieuws voor AG2R-La Mondiale. De jonge Fransman Nans Peters brak zaterdag in de Classic Loire Atlantique zijn sleutelbeen. Zijn ploegmaat Jan Bakelants ontsnapte. “Het gebeurde vlak voor mij. Ik moest stevig in de remmen en daarbij slipte mijn achterwiel een beetje. Even dacht ik: ’t Zal toch niet waar zijn...

Bakelants bleef recht en drong in de laatste 500 meter van zijn comebackrace niet verder aan. “Ik hoef geen risico’s te nemen. Ik heb ook geen enkel moment schrik gehad. Ook niet in die verraderlijke afdaling.” Hij kwam als laatste van een eerste peloton over de streep, maar wel met een goed gevoel. “Mijn rug was nog een beetje stijf, maar dat zal de komende week wel beter gaan wanneer ik langs de kinesist passeer. Ik doe ook nog dagelijks extra oefeningen om de rug te stabiliseren.”

 

laden.....

Tijdens de eerste uren was het toch wat aanpassen voor Bakelants. “De intensiteit van een wedstrijd ligt toch altijd hoger dan op training. Het was ook best een lastig parcours. Constant korte en steile heuvels. Een beetje zoals de Brabantse Pijl. Het was een omloop met rondjes, een beetje zoals een kermiskoers in Vlaanderen. Dan is dat vaak lastiger dan pakweg de openingsrit van de Ronde van Catalonië. Daar zit je drie uur in de wielen, met op het einde een sprint.”

 

Richting Baskenland

Bakelants wou graag ook gisteren meerijden in de GP Cholet, maar daarvoor kreeg hij geen toestemming van de Franse arbeidsgeneesheer, nadat hij zes maanden revalideerde van twee gebroken ruggenwervels. Hij trekt volgende week dus maar met één wedstrijddag naar de Ronde van het Baskenland. “Die extra wedstrijd had mij een beter idee kunnen geven over mijn vormpeil. De Ronde van het Baskenland is meteen ook één van de zwaarste koersen van het seizoen. Alle klimmers zitten daar. Tijdens mijn trainingen van de voorbije weken in Spanje besteedde ik extra aandacht aan inspanningen bergop van tien minuten en meer. Ik zit op niveau, maar je moet niet verwachten dat ik ook zal kunnen volgen wanneer Quintana straks tegen 30 kilometer per uur een berg op knalt. Dat kon ik voordien ook al niet”, aldus Bakelants, die naargelang het gevoel in het Baskenland beslist of hij straks de Ardennenklassiekers rijdt en ook tot de 14-koppige voorselectie van AG2R voor de Tour behoort.

Corrigeer