Protestactie van taxichauffeurs veroorzaakt grote hinder: uren aanschuiven op de ring, politie treedt voorlopig niet op

Protestactie van taxichauffeurs veroorzaakt grote hinder: uren aanschuiven op de ring, politie treedt voorlopig niet op

Foto: Belga

Brussel -

Door een protestactie van taxichauffeurs ondervindt het verkeer in en rond Brussel grote hinder. Onder meer de Brusselse ring en de toegang tot de luchthaven zijn geblokkeerd. De politie en Brusselse mobiliteitsdiensten raden ten stelligste af om vandaag met de wagen naar de hoofdstad te komen. Er wordt voorlopig niet opgetreden tegen de actievoerders.

De actie lokt een pak protest uit bij automobilisten die dinsdaq urenlang in de file stonden. Onder meer op de Brusselse ring.

Door met zijn manifestatie het verkeer in en rond de hoofdstad zwaar te verstoren, “zaagt de Brusselse taxisector de tak af waarop hij zit”. Dat heeft Brussels minister van Economie en Werk Didier Gosuin (DéFI) dinsdag gezegd. Hij roept op tot kalmte.

Gosuin begrijpt naar eigen zeggen de grieven van de taxichauffeurs, “die ongerust zijn over de ‘ver-Uber-ing’ van de samenleving”. “Ik begrijp de strijd die geleverd wordt tegen Uber, een Amerikaans miljardenbedrijf dat zich niets van de geldende regels aantrekt, met cowboys die de taxisector willen vernietigen”, zegt Gosuin.

Maar deze strijd “moeten (de taxichauffeurs) niet leveren tegen de politieke autoriteiten waarmee ze goede oplossingen moeten zien te vinden”, aldus Gosuin. “Ik begrijp dat ze hun beroep verdedigen, maar ze moeten dat in overleg doen.”

“Op de grote Ring is het ondertussen drie uur aanschuiven op de binnenring tussen Beersel en Sint-Stevens-Woluwe. Richting luchthaven van Zaventem is er ook vertraagd verkeer. Er zijn momenteel, rond elf uur, filterblokkades op de snelwegen E40-A3 ter hoogte van Sint-Stevens-Woluwe, op de E411 tussen het Leonard-kruispunt en Oudergem en op de binnenring in Groot-Bijgaarden. We zorgen ervoor dat er altijd één rijvak openblijft, zodat het verkeer stapvoets voorbij kan. Meer kunnen we voorlopig niet doen”, klinkt het bij de federale politie.

Ochtendspits zwaar verstoord

De eerste taxicolonnes zetten zich dinsdagmorgen omstreeks 6.30 uur in gang op de binnenring ter hoogte van Ruisbroek, en daar staan ook nu nog altijd de grootste files. Ter hoogte van Ruisbroek staken actievoerders enkele autobanden in brand, de brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen. De actievoerders zorgen intussen met een opschuivende filterblokkade voor een erg moeilijke doorgang, wat lange files (momenteel tussen Halle en Ruisbroek) en zo goed als stilstaand verkeer oplevert. “Het is moeilijk in te schatten hoeveel tijd bestuurders er verliezen, want de situatie verandert snel”, aldus Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “Maar zeker meer dan een uur, veel meer dan een uur.”

Een andere colonne veroorzaakt vooral problemen op de E40 vanuit Gent: taxi’s blokkeerden op de Keizer Karellaan in Sint-Agatha-Berchem lange tijd volledig de doorgang naar de binnenstad, maar nu is er toch één rijstrook beschikbaar. Ook daar verlies je volgens het Vlaams Verkeerscentrum zeker meer dan een uur.

Aan de afrit-Evere/Zaventem van de Ring liepen de spanningen omstreeks 8u.30 uur even hoog op, doordat de taxichauffeurs volledig stilstonden. De oproerpolitie kwam ter plaatse, en verplichtte de actievoerders om verder te rijden.

Blokkade op E19 vanuit Antwerpen

Het verkeer vanuit Antwerpen bleef lange tijd gespaard van fileproblemen. Bruyninckx: “Net als het verkeer vanuit Leuven en Luik ging het daar vanochtend opvallend vlot. Op een normale weekdag tellen we op het piekmoment (omstreeks 8u15) zo’n 160 km file, maar vandaag was dat maar 120 km. Vermoedelijk hebben veel chauffeurs geanticipeerd op de oproep van de politie om niet met de wagen naar Brussel te komen.” Vanaf 8.30 uur zorgde een nieuwe taxicolonne echter wel voor problemen voor het verkeer vanuit Antwerpen, met een blokkade in Machelen, waar de doorgang naar de binnenring nu ook wordt bemoeilijkt. Daardoor is het op de Ring nu aanschuiven van Grimbergen tot in Vilvoorde, ook daar verlies je meer dan een uur in de file.

Ook het verkeer op de E411 vanuit Namen is hinder: eerst door een filterblokkade in Jezus-Eik, die nu is opgeschoven in de richting van de binnenstad en hinder veroorzaakt aan het Leonardkruispunt en het Debrouxviaduct.

Doordat de verschillende colonnes steeds meer opschuiven richting Brussel-stad, zijn er nu ook steeds meer problemen in de binnenstad: door blokkades aan de Naamsepoort, de Louisa-tunnel en metrostation Sainctelette verloopt het verkeer moeizaam op de Kleine Ring, in de zone Kunst-Wet en Belliard, en aan het station Brussel-Zuid. De politie sloot dan weer de Leopold II- en Rogiertunnel af, en roept chauffeurs op om de Kleine Ring volledig te vermijden.

“Taxi’s bewegen zich lukraak in verschillende richtingen”

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt echter voor de snel veranderende situatie. Peter Bruyninckx: “Het is erg moeilijk om de verkeershinder minuut per minuut in te schatten, want de taxi’s bewegen zich lukraak in verschillende richtingen. De betogers rijden dan aan extreem lage snelheid, of staan soms zelfs helemaal stil.”

Het openbaar vervoer ondervindt momenteel slechte beperkte hinder door de betoging. Daar zijn er vooral vertragingen rond de Naamsepoort op de buslijnen 50 en 58. De MIVB houdt reizigers vandaag permanent op de hoogte via sociale media.

Protestactie van taxichauffeurs veroorzaakt grote hinder: uren aanschuiven op de ring, politie treedt voorlopig niet op
De Brusselse taxichauffeurs krijgen ook steun uit het buitenland Foto: Photo News

Hele dag hinder

De taxi’s zullen geen totale blokkades opwerpen, maar het verkeer met mondjesmaat doorlaten. Elders zullen langzaamaanacties worden gehouden. De politie voorspelt daardoor de hele dag zware hinder op de op- en afritten van de Brusselse Ring, maar ook op de Kleine Ring, aan het station Brussel-Zuid, aan de Keizer Karellaan, het rondpunt Schuman, het Heizelplateau en in de richting van de nationale luchthaven.

De betoging zal een hele dag duren, want ook in de namiddag staan er nog acties gepland. Om 13.30 uur vertrekt een betoging aan het Noordstation en zal de colonne zich verplaatsen via Kruidtuinlaan, Pachecolaan, Sint Goedelekathedraal, Congresplein en -straat, Madouplein, Jozef II-straat, Belliardstraat, naar de Blijde Inkomstlaan en de korte Wetstraat nabij Schuman. De aankomst wordt rond 15.30 uur verwacht.

Openbaar vervoer

De buslijnen van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB ondervinden steeds meer hinder van de taxibetoging.

De MIVB laat omstreeks 10.20 uur via Twitter weten dat lijn 27 omgeleid wordt via de reisweg van bus 80. De lijnen 60, 64 en 79 worden omgeleid via Maalbeek en de lijnen 12, 21 en 36 zijn beperkt tot Maalbeek.

Luchthaven van Zaventem

Ook aan de toegang tot de luchthaven van Zaventem is er zware hinder. “Mensen komen gelukkig goed op tijd”, zegt Anke Fransen van Brussels Airport. Ook bij de luchtvaartmaatschappijen heeft men voorlopig geen weet van mensen die hun vlucht misten omdat ze niet tijdig op de luchthaven zijn geraakt.

Protestactie van taxichauffeurs veroorzaakt grote hinder: uren aanschuiven op de ring, politie treedt voorlopig niet op
Foto: Photo News

Protestactie

Taxichauffeurs uit heel Europa protesteren vandaag in Brussel tegen de liberalisering van hun sector. Ze eisen dat Uber zich naar de huidige regels plooit. “We verzetten ons tegen de ‘uberisatie’ van onze sector”, aldus Sam Bouchal, de woordvoerder van de Belgische taxifederatie. “Als de vernieuwing die Uber heet te zijn, niet iedereen ten goede komt en als die trend zomaar eventjes 100 jaar strijd voor sociale vooruitgang tenietdoet, dan hoeft het niet voor ons. Een app zoals Uber is alleen welkom als hij vooruitgang voor iedereen betekent, niet als hij een achteruitgang betekent.”

Veel pendelaars zullen getroffen worden door de betoging en dan kunnen de gemoederen oplopen. De organisatoren benadrukken dat ze vreedzaam willen betogen, maar vragen ook dat ze de ernst van de situatie inzien. “We verontschuldigen ons bij de bevolking voor de hinder”, zegt Bouchal.

Ontslag Pascal Smet

Ook koeriers van Deliveroo zullen de actie uit solidariteit steunen. De taxichauffeurs eisen dat voor Uber dezelfde economisch-sociale verplichtingen gelden als voor hen. Ze eisen ook het ontslag van de Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).

Zowel in december van vorig jaar als in januari van dit jaar hielden de taxichauffeurs ook al symbolische acties. “We zijn toen niet gehoord, dus moeten we onze stem nog meer verheffen”, aldus Bouchal, “en dus een grote blokkeringsactie houden in de stad.”

Uber wil samenwerken met sector

De alternatieve taxidienst Uber wil samenwerken met de hele sector - ook de taxi’s - voor een betere mobiliteit in Brussel. De algemene directeur van Uber in België, Joost Verdriesen, stelt in een reactie op de betoging dat alle professionele bestuurders daarin een rol te spelen hebben.

“Terwijl nieuwe technologische oplossingen mensen de kans geven zich te verplaatsen met hun persoonlijke voertuigen, zal er nood zijn aan een betere toegankelijkheid tot openbaar vervoer. Maar taxi’s en VVB-bestuurders (Verhuur Voertuig met Bestuurder, nvdr.) spelen een even belangrijke rol om deze verandering te steunen”, klinkt het.

Uber zegt geëngageerd te zijn om met de hele sector samen te werken voor een betere mobiliteit in Brussel. “Door wettelijke beperkingen, zijn de voordelen van onze applicatie vandaag enkel beschikbaar voor VVB-bestuurders, maar we hebben bestuurders van elke rang en stand gezien die onze app gebruiken”, aldus Verdriesen. “De belangrijkste reden die ze ons daarvoor geven, is de flexibiliteit die de app hen biedt.”

Volgens de algemene directeur zijn dergelijke kansen nieuw, maar is flexibel en zelfstandig werken in de sector dat niet. “In Europa is 75 procent van de taxi’s vandaag zelfstandig en in Brussel is dat ongeveer 50 procent”, aldus nog Verdriesen.

Protestactie van taxichauffeurs veroorzaakt grote hinder: uren aanschuiven op de ring, politie treedt voorlopig niet op
Foto: BELGA
Protestactie van taxichauffeurs veroorzaakt grote hinder: uren aanschuiven op de ring, politie treedt voorlopig niet op
Foto: Photo News
Protestactie van taxichauffeurs veroorzaakt grote hinder: uren aanschuiven op de ring, politie treedt voorlopig niet op
Foto: Photo News
Protestactie van taxichauffeurs veroorzaakt grote hinder: uren aanschuiven op de ring, politie treedt voorlopig niet op
Foto: Photo News
Protestactie van taxichauffeurs veroorzaakt grote hinder: uren aanschuiven op de ring, politie treedt voorlopig niet op
Foto: Photo News
Protestactie van taxichauffeurs veroorzaakt grote hinder: uren aanschuiven op de ring, politie treedt voorlopig niet op
Foto: BELGA
Corrigeer

MEER NIEUWS