“Levende” gevel maakt geluid wanneer je passeert

Het architectenbureau DMOA heeft op zijn zachtst gezegd gezorgd voor een opmerkelijke gevel op hun allernieuwste gebouw in de Ruelensvest. De gevel, die de naam Muurmelaar meekreeg, maakt namelijk geluid wanneer het bewegingen van voorbijgangers waarneemt.

tica

De pluimen mogen op de hoed gezet worden van KU Leuven-student Maarten Houben, onder leiding van professor Andrew Vande Moere. Houben kreeg de uitdaging voorgeschoteld als masterproef en bracht het experiment tot een goed einde. “De bedoeling was om de gevel zelf geluid te laten maken, alsof de architecturale materialen kunnen spreken”, vertelt hij.

Het geluidseffect zelf kan je vergelijken met een grote xylofoon, waarbij jij als voorbijganger het stokje bent. “Iemand die haastig voorbij wandelt, zal een ander ritme veroorzaken dan een slenterend persoon”, zegt professor Vande Moere. “Dat komt door de camera die verborgen zit in het gebouw. Wanneer die een voorbijganger opmerkt, worden de houtblokjes ritmisch aangeslagen op hun tempo”, vult Houben aan.

En de introductie van de gevel is niet onopgemerkt voorbij gegaan, zegt Benjamin Denef van DMOA. “We hebben al heel wat positieve reacties gekregen en zien zelfs dat mensen hun route aanpassen om hier te passeren. Dat is wat we voor oog hadden: een frivool element dat een kenteken en ontmoetingsplaats voor de buurt kan worden.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio