Aantal Oostendse gezinnen met kinderen dat een leefloon krijgt, blijft stijgen

Aantal Oostendse gezinnen met kinderen dat een leefloon krijgt, blijft stijgen

Foto: efo

Oostende -

Het aantal leefloners is gestegen met bijna negen procent. Met 2.370 zijn ze in Oostende in totaal. Bovendien blijkt dat het aantal leefloners met kinderen ten laste blijft stijgen. In 2017 waren dat er zeventien procent meer dan in 2016.

Het Sociaal Huis pakt uit met de leeflooncijfers voor 2017 op vraag van OCMW-raadslid Bert Peirsegaele (Groen). “Als je de armoede in Oostende wil bestuderen dan zijn de leeflooncijfers een zeer belangrijke parameter. We moeten het van nabij opvolgen”, klinkt het. In 2015 hielp het Sociaal Huis 1.940 cliënten aan een leefloon, in 2016 waren dat er 2.182 en vorig jaar klokte het Sociaal Huis af op 2.370. Goed voor een stijging met 8,6 procent.

Enige positieve

“Het enige positieve is dat de stijging minder snel is dan de voorgaande jaren”, analyseert OCMW-voorzitter Vanessa Vens (SP.A). “Er zijn meer asielzoekers die uit een lokaal opvanginitiatief komen en hier steun aanvragen. Daarbij komt dat er strengere regels zijn voor werklozen. In grotere steden loopt de daling van de werklozen gelijk met de stijging van de leefloners.”

De cijfers tonen dat aan: er waren vorig jaar 922 Belgische leefloners, een stijging met twee procent. Er waren 660 erkende vluchtelingen die een leefloon kregen, een stijging met 12,6 procent. “Voor nieuwkomers is het leefloon een startpunt, maar voor Belgen is het OCMW-leefloon vaak een laatste vangnet”, zegt Vens.

Een kwart van de leefloners zijn jongeren tussen 18 en 25 jaar: 805 vorig jaar of 7,3 procent meer dan het jaar voordien “Ook hier zien we de gevolgen van de asielcrisis”, luidt het.

Uit de cijfers blijkt een andere trend: het aantal leefloongezinnen met kinderen ten laste blijft stijgen. Vorig jaar ging het om 641 personen en een stijging met zeventien procent tegenover 2016. “Een oorzaak is de gezinshereniging. Daarmee halen de nieuwkomers hun gezin naar hier na een erkenning”, zegt Vens.

Het OCMW voelt de budgettaire impact nauwelijks, want de federale overheid subsidieert de leeflonen. “En omdat we zwaar inzetten op ondersteuning, begeleiding en lessen krijgen we ook daar extra subsidies voor. We keren jaarlijks 13,5 miljoen euro aan leeflonen uit, maar slechts 200.000 komt ten laste van de Oostendse belastingbetaler.”

Geen beterschap

2018 brengt geen beterschap, want de trend van het stijgende aantal leefloners houdt aan. “Mogelijk is er in de zomer een terugval omdat dan meer mensen aan het werk zijn in de horeca, maar dat durf ik niet voorspellen”, besluit Vens.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio