Valverde en Quintana in Waregem op zoek naar juiste kasseigevoel voor de Tour

Quintana en Valverde in Dwars door Vlaanderen: “Van Avermaet volgen? Da’s onmogelijk”

Quintana en Valverde in Dwars door Vlaanderen: “Van Avermaet volgen? Da’s onmogelijk”

Foto: carlo coppejans

Alejandro Valverde (37) en Nairo Quintana (28) zijn in het land. Zondag werden ze nog één en twee in de Ronde van Catalonië, vandaag en morgen dokkeren ze over de Vlaamse kasseien en bergjes. Vandaag als training. Morgen ‘trainend’ in WorldTourkoers Dwars door Vlaanderen. “Van Avermaet volgen, dat is onmogelijk”, zeggen ze unisono.

LEES OOK: De (on)zin van Tourvedetten op kasseien: kenners snappen niet dat Valverde, Quintana en Bardet testen in Vlaanderen

“Het is hier verdorie beter weer dan in Barcelona”, zegt berggeit Nairo Quintana wanneer hij op de parking van het Holiday Inn Expreshotel in Gent uit de auto stapt. Wat verderop staat Alejandro Valverde een praatje te slaan met Peter Van Petegem, die toevallig net uit de lobby stapte toen de Movistar-vedetten eraan kwamen. De twee kennen elkaar van vijftien jaar geleden op het WK in Hamilton, waar Valverde zilver behaalde en Van Petegem derde werd.

“Verwachten ze voor woensdag regen? Oei, dat is een pak minder”, zegt een opgewekte Nairo Quintana. Valverde grijnst: “Dan hebben we dat meegebracht van bij ons. In Valencia reed ik ook al in de regen. In Catalonië was het daarenboven koud. Dat betekent dat ik geen risico’s ga nemen. Het is het me niet waard. Toch vind ik het belangrijk dat Nairo en ik Dwars door Vlaanderen rijden in functie van de Touretappe van 15 juli naar Roubaix, die best veel kasseistroken bevat. Dat kan je niet simuleren. Je moet er in een koers zelf tussen hangen. Al rijd ik deze WorldTourkoers zonder de minste druk, zonder de minste ambitie. Ik probeer mee koers te maken op de stenen. Blijft het droog, dan meng ik me wat meer in de wedstrijd zelf. Dit zijn allemaal geweldig mooie koersen met een publiek dat heel enthousiast mee de sport maakt. Vooraleer ik stop, wil ik ooit eens de Ronde van Vlaanderen gereden hebben, maar mijn probleem nu is dat ik nog vol mik op de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, waar ik misschien ooit Eddy Merckx met een vijfde zege kan bijbenen. Bovendien weeg ik amper 61 kilogram. Dan dans je van kassei naar kassei, wat het nog moeilijker maakt. Vraag me ook niet hoe ik van hier naar de Kwaremont moet rijden. Dwars door Vlaanderen is voor mij één groot avontuur.”

Nairo Quintana was er drie jaar geleden ook bij in Waregem en Harelbeke. “Dat sloeg toen niet echt tegen, ook al speelde ik geen moment mee. Dwars door Vlaanderen paste nu perfect in mijn schema tussen de Ronde van Catalonië en het Baskenland in. Ik kijk ernaar uit. Op tv geven deze koersen altijd een fantastisch spektakel, en dat is het ook als je er middenin zit. Ook al ben ik er niet voor gemaakt, ik hou hier echt wel van.”

De kasseienrit van de Tour zelf wordt pas na de aprilklassiekers door de drie kopmannen van Movistar (met ook Landa) grondig verkend.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.