Dwars door Vlaanderen: ingekort en verschoven maar om meerdere redenen een koers om naar uit te kijken

Dwars door Vlaanderen: ingekort en verschoven maar om meerdere redenen een koers om naar uit te kijken

Foto: Peter Malaise

De 73e editie van Dwars door Vlaanderen kreeg met de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen niet alleen een nieuwe datum toegewezen, maar promoveerde ook naar de categorie WorldTour. De organisatoren pasten bovendien hun parcours aan en zo rijdt het peloton morgen ‘slechts’ 180 intense kilometer. Aan blikvangers geen gebrek: enkele ronderenners zakten af naar Waregem om hun kasseigevoel te testen maar zij zullen ook (moeten) kennismaken met een stormachtig, Belgisch lenteweertje… Kortom, genoeg om naar uit te kijken!

Nieuwe datum, nieuw parcours

Vroeger was de rittenkoers Driedaagse De Panne-Koksijde de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen, dit jaar is die eer weggelegd voor Dwars door Vlaanderen dat dus week werd opgeschoven en zo ook aan belang heeft gewonnen.

Ook het parcours werd aangepast. De bedoeling van Flanders Classics was om tussen Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen een niet al té zware WorldTour-koers te programmeren. Dwars door Vlaanderen telt in totaal 181 kilometer, de renners die op zondag de Ronde rijden kunnen zo drie dagen ervoor ook nog eens vol gaan.

Dwars door Vlaanderen: ingekort en verschoven maar om meerdere redenen een koers om naar uit te kijken

De startplaats blijft Roeselare. Van daaruit gaat het in een eerste lusje naar de Kluisberg en Knokteberg. Die twee hellingen worden daarna nog eens aangedaan, om dan na 122 kilometer de Kortekeer aan te snijden. Via de Steenbeekdries gaat het richting de Taaienberg, Kruisberg en opnieuw de Knokteberg. Met de Holstraat en Nokereberg, in volle finale, wordt dan koers gezet naar Waregem, waar op 6 kilometer van de finish nog de kasseizone van de Herlegemstraat in Kruishoutem ligt.

“De koers is vooral korter geworden en ook onder meer de Oude Kwaremont is uit het parcours genomen”, is het oorddeel van titelverdediger Yves Lampaert. “De wedstrijd op zich is volgens mij nog pittig genoeg en er zal wellicht zeer intensief gereden worden. De bergjes die er nu inzitten nodigen uit tot demarreren. Er zal fel strijd geleverd worden.”

De 12 hellingen: Kluisberg (83 km), Knokteberg (90 km), Kluisberg (107 km), Knokteberg (115 km), Kortekeer (122 km), Steenbeekdries (126 km), Taaienberg (128 km), Kruisberg (138 km), Knokteberg (147 km), Vossenhol (159 km), Holstraat (164 km), Nokerenberg (171 km)

De voornaamste kasseistroken: Mariaborrestraat 2400m (Maarkedal 124 km), Varentstraat 2000m (Kerkhove 154 km), Herlegemstraat 800m (Kruishoutem 171 km)

30 km/u op Côte de Trieu?

Dwars door Vlaanderen: ingekort en verschoven maar om meerdere redenen een koers om naar uit te kijken
Foto: Photo News

De Knokteberg (of Côte de Trieu) is een nieuwkomer in Dwars door Vlaanderen en speelt een cruciale rol aangezien hij drie keer wordt beklommen. De “King of the Mountain” op Strava van deze helling is Dries Devenyns die deze prestatie neerzette tijdens een trainingstocht waarin hij vijf keer de Trieu opreed. De Oost-Vlaming deed dat met een gemiddelde snelheid van 27,4 km/u en een ­gemiddeld vermogen van 559 watt. ­

Devenyns zal dat echter niet kunnen demonstreren in de koers: hij is momenteel out met een hernia.

LEES MEER: Knokteberg of Côte de Trieu: behoorlijk lang maar smal

Koers voor “outsiders”

In het verleden was vaak wat heet “een outsider” aan het feest in Waregem. Niet de grote kanonnen maar een (jonge) schaduwkopman van één van de grote blokken of een kopman van een kleinere ploeg. Zo komt het dat er toch heel wat mooie namen op de erelijst prijken.

laden.....
Quick Step-Floors levert met Yves Lampaert (2017) en Niki Terpstra (2012 en 2014) twee ex-winnaars af. Vorig jaar sprong een beresterke Lampaert net na de Nokereberg in volle finale weg uit een selecte kopgroep om solo te winnen. Een glunderende Philippe Gilbert maakte het feestje van Quick Step compleet en reed naar een tweede plek.

Hetzelfde liedje bij Lotto Soudal, met Jens Debusschere (2016) en Jelle Wallays (2015) op de startlijst. Ook de winnaar van 2013 is erbij. Oscar Gatto krijgt bij Astana de steun van onder meer Laurens De Vreese. Sylvain Chavanel, winnaar in 2008, voert dan weer de troepen aan bij het Franse Direct Energie. En dan zijn er nog renners als Belgisch kampioen Oliver Naesen (Ag2r-La Mondiale), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Sep Vanmarcke (EF Education First-Drapac) en Edward Theuns (Sunweb) die zich in de debatten gaan mengen.

En ook enkele opvallende klimmertjes...

Ook Alejandro Valverde en Nairo Quintana zakken af naar Roeselare. De Movistar-renners willen in Vlaanderen nog wat kasseigevoel opdoen in het vooruitzicht van de komende Tour de France en de kasseirit van Arras naar Roubaix op 15 juli.

LEES MEER:

- Quintana en Valverde in Dwars door Vlaanderen: “Van Avermaet volgen? Da’s onmogelijk”

- De (on)zin van Tourvedetten op kasseien: kenners snappen niet dat Valverde, Quintana en Bardet testen in Dwars door Vlaanderen

Stormweer

De renners zullen woensdag echter te maken krijgen met een typisch Belgisch lenteweertje: er wordt tegen de middag immer flink wat neerslag verwacht (10-15 mm verspreid over de hele dag) en na de middag kan daar nog een stevige wind bij komen met windstoten tot 70 km/u.

Live van start tot finish

De wedstrijd begint om 12u30, van bij de start in Waregem kan u terecht op onze live-verslaggeving. Op televisie kan je vanaf 14u30 terecht op één met commentaar van Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke.

De deelnemende ploegen:

WorldTour: Quick Step-Floors, BMC, Ag2r-La Mondiale, Lotto Soudal, Trek-Segafredo, Movistar, EF Education First-Drapac, Astana, Team Sunweb, Team Sky, UAE Team Emirates, Bahrein-Merida, Katusha-Alpecin, Dimension Data, LottoNL-Jumbo, Bora-Hansgrohe, Mitchelton-Scott

Procontinentaal: Veranda’s Willems-Crelan, Wanty-Groupe Gobert, Direct Energie, Cofidis, Aqua Blue Sport, Sport Vlaanderen-Baloise, WB-Aqua Protect-Veranclassic, Israel CA

Voorlopige deelnemerslijst van de 73e Dwars door Vlaanderen

De laatste 10 winnaars:

2008: Sylvain Chavanel (Fra)

2009: Kevin Van Impe

2010: Matti Breschel (Den)

2011: Nick Nuyens

2012: Niki Terpstra (Ned)

2013: Oscar Gatto (Ita)

2014: Niki Terpstra (Ned)

2015: Jelle Wallays

2016: Jens Debusschere

2017: Yves Lampaert

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.