Groen verdwijnt voor 120 woningen, maar “gemeente wil pers en bevolking dom houden”

Groen verdwijnt voor 120 woningen, maar “gemeente wil pers en bevolking dom houden”

Een pak bomen zouden sneuvelen, maar de bewoners worden hierover niet geïnformeerd. Foto: dkr

Kortenberg -

Vlabinvest en SWaL hebben een aanvraag ingediend om alle bomen te rooien op een terrein tussen de Vierhuizenstraat en de Hoogveldstraat in Kortenberg. Ze willen het groen niet compenseren en hebben nog geen concreet plan voor de ontwikkeling van het gebied.

Volgens Julie Wolf, projectleider van Vlabinvest, is de vroegtijdige en ruime ontbossingsaanvraag er om tijd te winnen. “Het kan even duren voor we een vergunning krijgen”, zegt ze. “Daarom wachten we niet op concrete plannen om er een aan te vragen.”

“Bewoners moeten niet vrezen dat we effectief alle bomen gaan rooien”, vervolgt Wolf. “Ons plan zegt van wel, maar in de praktijk zal er ook groene ruimte zijn.”

Toch lijken de projectleiders niet van plan de bomen te compenseren. In hun verantwoordingsnota verklaren ze een aanvraag te doen tot vrijstelling van groencompensatie. Dat betekent dat ze alle bomen zouden mogen rooien zonder nieuwe aan te planten. Op de vraag hoe ze hun belofte op groen stroken met een aanvraag tot het tegengestelde, wenst Wolf geen commentaar te geven. “Meer informatie volgt als de bouwplannen rond zijn”, klinkt het.

Info op website

Op de vraag naar meer informatie over het rooiingsplan blijft ook schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Nevens (N-VA) een antwoord schuldig. “Dat weet ik niet, ik heb geen weet van elke aanvraag die wordt ingediend”, zegt hij. “Ga tussen 9 en 12 uur naar het loket, net als elke burger.” Bij de vraag of het niet vreemd is dat de schepen zelfs niet de doelstelling zou kennen van een project van welgeteld 31.214 m2, hangt hij op.

Fractieleider Marinus Van Greuningen (KNV) stoort zich aan de communicatie in dit dossier. “De gemeente geeft bewust zo min mogelijk informatie mee. Ze wil de pers en de bevolking dom houden en hoopt dat niemand vragen stelt.”

Wie de website www.omgevingsloket.be raadpleegt, krijgt wel meer informatie. Daar wordt de bouw van 120 woonentiteiten als reden gegeven van de ontbossing, al zijn de concrete bouwplannen nog niet rond. Onaanvaardbaar, vindt Van Greuningen. “Je kan toch niet een heel gebied aanduiden om te kappen, als je niet weet welke bomen in de weg staan van je project en welke niet?”

Wateroverlast

De buurtbewoners vrezen dat de bomenkap meer wateroverlast zal veroorzaken terwijl de wijk nu al geregeld kampt met overstromingen. “Wat die problematiek betreft, zullen we communiceren als het openbaar onderzoek is afgelopen”, zegt Nevens.

“Ik heb het gevoel dat de gemeente informatie achterhoudt”, zegt de buurtbewoner. “In de omzendbrief wordt zo min mogelijk informatie gegeven. Ook de gemeentelijke website is erg vaag. Ik ben naar het gemeentehuis geweest. Daar draaide de loketbediende haar scherm naar me toe en mocht ik de plannen inkijken. Met wachtenden achter mij, dus het moest snel gebeuren. Er wordt amper toelichting gegeven en je kan de informatie niet printen of meenemen. Het gaat nochtans niet om documenten die auteursrechtelijk zijn beschermd. Wie zich wil informeren, wordt tegengewerkt.”

Volgens Van Greuningen is dat net de bedoeling. “Als de bewoners niet geïnformeerd worden, kunnen ze ook geen gegronde bezwaarschriften indienen. Zo kan je na elk openbaar onderzoek doen wat je wil.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio