Eerste commerciële vlucht van Air Belgium vertrekt in... Amsterdam

Eerste commerciële vlucht van Air Belgium vertrekt in... Amsterdam

De A340 van Air Belgium. Foto: Dirk A Geerts/Aviation-Photo.eu

Luchtvaartmaatschappij Air Belgium voert donderdag haar eerste commerciële vlucht uit. Het gaat om een vlucht van Amsterdam naar Paramaribo (Suriname), in opdracht van Surinam Airways. Volgende week dinsdag start de maatschappij met de ticketverkoop voor haar eigen vluchten, tussen Charleroi en Hongkong. Wanneer precies Air Belgium op Hongkong begint te vliegen, wordt begin volgende week bekendgemaakt.

De vlucht tussen Nederland en Suriname komt er op vraag van Surinam Airways. De Surinaamse Airbus A340 zou in Brussel zijn voor onderhoud, zo melden enkele luchtvaartsites. “We sluiten andere gelijkaardige samenwerkingen niet uit”, stelt men bij Air Belgium. Dit kan zowel voor de eerste eigen vlucht naar Hongkong als na de opstart van de eigen activiteiten, “om het gebruik van onze vliegtuigen en bemanning te optimaliseren”.

De start van de reguliere vluchten van Air Belgium tussen Charleroi en Hongkong komt ook dichterbij. De maatschappij belooft komende dinsdag de ticketverkoop op te starten. Tegen dan zou ook duidelijk moeten zijn wanneer precies de eerste vlucht zal plaatsvinden. “De tweede helft van april”, was tot nu toe te horen.

Air Belgium bevestigt donderdag ook officieel zijn aandeelhouderschap. CEO Niky Terzakis heeft nagenoeg 20 procent van de aandelen in handen, de federale en de Waalse investeringsmaatschappij (respectievelijk FPIM en SRIW) hebben elk 12,5 procent. Vliegtuigonderhoudsbedrijf Sabena Aerospace heeft een belang van 5 procent. De overige 49,9 procent zijn in handen van Aviation Investment Holding (AIH) uit Hongkong.

De maatschappij heeft een kapitaal van 20 miljoen euro en beschikt momenteel over twee Airbussen A340.

Corrigeer

MEER NIEUWS