Tom Meeuws (SP.A) reageert op onderzoek naar vermeend gesjoemel bij De Lijn: “Constante aanvallen mogen stoppen”

Video: VTM

Antwerpen -

Antwerps SP.A -voorzitter Tom Meeuws heeft voor het eerst gereageerd op het strafrechtelijk onderzoek dat naar hem loopt voor vermeend gesjoemel bij De Lijn. “Heel dit gedoe mag stoppen”, aldus Meeuws bij VTM Nieuws.

Meeuws wil nog steeds niet inhoudelijk reageren op het nieuws van een lopend gerechtelijk onderzoek na een aangifte van De Lijn - zijn voormalige werkgever. Bij VTM Nieuws, dat hem donderdagochtend voor zijn huis opwachtte, zei hij wel kort dat “de constante aanvallen moeten stoppen. Ik heb het dan niet over mijn politiek engagement, maar over de constante aanvallen.”

Meeuws zou ook nog steeds niet officieel op de hoogte zijn gebracht van het onderzoek. Er vond dan ook nog geen verhoor plaats, laat zijn woordvoerster weten. “Ik ben niet op de hoogte van het gerechtelijk onderzoek”, zegt Meeuws nu, vlak voor hij naar zijn advocaat zou vertrekken.

COMMENTAAR. “Aan ‘t Scheld woedt een politieke oorlog”

Tom Meeuws (SP.A) reageert op onderzoek naar vermeend gesjoemel bij De Lijn: “Constante aanvallen mogen stoppen”
Mark Descheemaecker Foto: Bart Dewaele

Geknoei met facturen?

Gisteren kwam aan het licht dat het Antwerps parket een gerechtelijk onderzoek naar Meeuws voert. Hij zou in zijn vorige job, als directeur bij De Lijn, onder meer geknoeid hebben met facturen. Al liet Marc Descheemaecker, N-VA’er en voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn, vanochtend in ‘De Ochtend’ op Radio 1 ook verstaan dat het in “meerdere dossiers” rond Meeuws aangifte heeft gedaan bij het gerecht.

Meeuws, momenteel voorzitter van de Antwerpse SP.A-afdeling, kwam in 2015 in opspraak voor de heisa met facturen bij De Lijn. Het Antwerpse SP.A-kopstuk keurde als directeur bij De Lijn in Antwerpen een factuur van 664.000 euro van cultuurhuis De Roma goed, voor de organisatie van het openingsfeest voor de Reuzenpijp van de Antwerpse premetro. Die affaire betekende uiteindelijk de doodsteek voor het Antwerpse kartel met Groen, ‘Samen’.

Voorlopig was alleen dat dossier bekend, maar volgens Descheemaecker “gaat het niet alleen daarover”. “We hebben melding gemaakt van meerdere dossiers. Het opknippen van de facturen is een technisch elementje in de hele zaak. Met grote verbazing hebben we begin dit jaar kennis genomen van kranteninterviews waarin Meeuws geen heel realistische kijk op de zaken schetste. Hij dreigde ook met klachten tegen De Lijn, wat ons toen sterk verbaasde omdat hij zelf de feiten gepleegd heeft.”

LEES OOK. Descheemaecker spaart Crombez (SP.A) niet: “Hij is wanhopig. Hij zit echt aan de grond”

“Strafrechtelijk vervolgbare feiten”

De Lijn bevestigde woensdag al dat de openbaarvervoermaatschappij aangifte heeft gedaan naar aanleiding van een zaak uit 2015. Dat zei ook Descheemaecker donderdag. “Ik kan alleen maar melden dat we melding gemaakt hebben van strafrechtelijk vervolgbare feiten”, zei Descheemaecker. De kwalificaties van de feiten gaan, volgens Descheemaecker, over het niet respecteren van de wet op overheidsopdrachten en oneigenlijk gebruik van vennootschappen.

Meer details over de feiten gaf Descheemaecker niet, al zei hij wel nog dat de feiten zich voornamelijk in 2014 hebben voorgedaan. In maart 2015 werd Meeuws’ contract als Antwerps directeur bij De Lijn in onderling overleg stopgezet.

Descheemaecker, die voor de N-VA de raad van bestuur van De Lijn voorzit, noemde de timing van deze aankondiging “totaal irrelevant”. “De Lijn heeft hiermee niets te maken”, aldus Descheemaecker. Het parket liet woensdag al weten dat het onderzoek nog in een beginfase zit.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees