Vakantie

Een mooi openbaar toilet? Daarvoor moet je in Noorwegen zijn

Een mooi openbaar toilet? Daarvoor moet je in Noorwegen zijn

Foto: Instagram

Kleine situatieschets: je moet dringend plassen en er is een openbaar toilet in de buurt, alleen ziet dat er vaak niet uitnodigend uit. Dat is bij een nieuw exemplaar in Noorwegen - pal in de prachtige natuur - niet het geval…

Het zogenaamde Ureddplassen-toilet, ontworpen door het Noorse architectenduo Marit Justine Haugen en Dan Zohar, is misschien wel het meest idyllische te wereld. Het golfvormige gebouw staat op het puntje van een fjord en heeft een eigen terras met een adembenemend zicht op de Noorse zee en de met sneeuw bedekte bergen van de Lofoten.


Is er sprake van een lange rij, dan kun je rustig je beurt afwachten op de marmeren bankjes naast het toilet terwijl je geniet van het uitzicht. Er zijn ook trapjes die je nog dichter tot bij de zee brengen. Vlakbij staat een monument ter nagedachtenis aan de 42 mannen die in februari 1943 zijn omgekomen toen hun onderzeeër van de Royal Norwegian Navy ontplofte door een Duitse mijn.

 

Een bericht gedeeld door Sissel ?? (@sisselmyrvang) op


De Nasjonale turistveger, de toeristische dienst voor de Noorse Scenic Route Helgelandskysten, waar je het openbare toilet nabij Gildeskal op tegenkomt, omschrijft het als een ideale plek voor een korte pauze of om een nachtje te kamperen om de genieten van de middernachtzon of het noorderlicht. De totale kostprijs van het project bedraagt zo’n 1,6 miljoen euro.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees